Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău marchează ediția din acest an a Zilelor Europene ale Patrimoniului cu două evenimente speciale care aduc în prim plan istoria, patrimoniul moștenit și confruntările specialiștilor din domeniu.
Primul eveniment la care sunt invitați toți iubitorii de patrimoniu și de cultură este un atelier de modelat ceramică dacică.
Atelierul va fi susținut de arheologul Marius Ardelean de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, între orele 9,00 și 13,00, în curtea Muzeului Județean din Zalău.
Așa cum ne îmbie organizatorii, în cadrul acestui atelier, vom avea ocazia să modelăm manual lut amestecat cu nisip, realizând replici inspirate din perioada civilizației dacice. Atelierul este o ocazie unică de a învăța tehnici tradiționale de prelucrare a lutului și de a explora moștenirea ceramicii dacice.
Al doilea eveniment din cadrul ZEP 2024 este o masă rotundă cu tema „Patrimoniul arheologic, în pericol? Arheologi vs. detectoriști. Colaborare sau confruntare?”.
Întâlnirea care promite o dezbatere interesantă despre situația arheologilor, va avea loc începând cu ora 18.00, în sala de etnografie a Muzeului Județean.
”Moderatorul discuției va fi dr. Ioan Bejinariu, arheolog la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, iar invitații speciali ai evenimentului sunt dr. Mihaela Simion, de la Muzeul Național de Istorie a României și dr. Dan Deac, de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău. Cei pasionați de detecția arheologică vor fi și ei prezenți. Discuțiile vor aborda provocările și colaborările dintre arheologi și detectoriști în protejarea patrimoniului arheologic, subliniind importanța cooperării în conservarea resurselor culturale ale României. Comunicările vor prezenta o serie de aspecte ale relației arheologilor din instituțiile de cultură cu pasionații de detecție în căutarea obiectelor arheologice. Vom încerca să popularizăm exemple de bune practici, să identificăm posibilități de colaborare și să contribuim la găsirea unor măsuri care să prevină și să reducă infracțiunile la adresa patrimoniului arheologic”, spune dr. Ioan Bejinariu, cercetător științific.