Reprezentații Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) ”Porolissum” al Județului Sălaj atrag atenția asupra pericolului de intoxicare cu monoxid de carbon în urma căruia decesul unei persoane poate surveni în doar câteva minute.

Acest pericol de deces există în beciuri sau în oricare alt spațiu închis în care sunt amplasate recipientele cu must. Și cum toamna este anotimpul în care culesul strugurilor și transformarea lor în licoarea bahică este un obicei întâlnit la fiecare gospodărie, datoria ISU este să atenționeze populația cu privire la pericolele care pot exista acum și, mai ales, cum să le prevenim.

”Toamna este anotimpul belșugului, când una dintre cele mai așteptate activități este culesul strugurilor, un obicei tradițional care aduce împreună familii, prieteni și comunități întregi. Mustul este o băutură pe care foarte mulți români adoră să o consume, dar care poate deveni dintr-o băutură delicioasă un adevărat pericol pentru organism. În fața recipientelor pline cu licoarea pe cale să se transforme în vin prin fermentație, oamenii nu realizează amenințarea care pândește tăcut, și anume intoxicația cu monoxid de carbon! Oamenii sunt rugați să nu amplaseze recipientele cu must pentru fermentare în spații închise, unde circulația aerului este limitată. În lipsa oxigenului din beciuri sau magazii, încăperi folosite de regulă pentru depozitarea recipientelor cu must, dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentaţie se transformă în monoxid de carbon, un gaz fără culoare sau miros. Acesta pătrunde în organism pe cale respiratorie şi constituie o otravă puternică. În momentul în care se inhalează intoxicaţia şi apar primele simptome, persoana nu mai are puterea de a reacţiona. În cazul concentraţiilor mari de monoxid de carbon, aceste simptome se dezvoltă fulgerător şi provoacă moartea în câteva minute”, informează ISU Sălaj.

Măsuri de prevenire a intoxicațiilor cu monoxid de carbon

  • nu puneţi mustul la fermentat în spaţii închise
  • nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilaţie corespunzătoare
  • anunţaţi pe cineva că veţi intra într-o astfel de încăpere
  • verificaţi concentraţia de oxigen din încăperea în care intraţi, prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care se va stinge, înseamnă că nu există suficient oxigen
  • nu intraţi în încăperea în care există deja o victimă fără echipament de protecţie pentru că este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră
  • sunaţi la 112 în astfel de situaţii.