Buciumi pastreaza traditia
Linistea de pe Valea Agrijului a fost sparta duminica de cantecele si dansurile populare ce au rasunat din centrul satului Buciumi. Fiii satului s-au adunat in curtea scolii gimnaziale sa petreaca alaturi de artisti renumiti, de oficialitati judetene si salajeni dornici sa pe-treaca alaturi de ei. Primaria si Consiliul Local Buciumi au pus la bataie peste 10 mii de lei pentru a pastra traditia locului si a le oferi cetatenilor macar o zi de veselie in care sa uite de „nacazuri si de griji”. Viceprimarul comunei, Gavril Banut, a declarat ca o buna parte din bani provin din sponsorizari facute de fii ai satului ajunsi oameni de afaceri si care nu si-au dat uitarii vatra strabuna. „Sarbatoarea Castrului Roman se tine in fiecare an dupa Sfanta Marie. Pana acum 7-8 ani se tinea pe deal, chiar langa Castru, insa acum o organizam in curtea scolii, intre cele doua biserici, una catolica iar cealalta ortodoxa.Tot aici locuieste si „privighetoarea Ardealului”, Sava Negrean – Brudascu, si de aceea am considerat ca e locul mai potrivit pentru o sarbatoare traditionala. Pentru organizarea serbarii au fost facute eforturi destul de mari din partea Primariei, a Consiliului Local, insa, cu ajutorul sponsorilor am reusit! Speram ca lumea sa se simta bine si le multumim ca au fost alaturi de noi la acest eveniment. E greu sa multumim pe toata lumea, dar ne-am straduit sa respectam traditia”, spunea viceprimarul Gavril Banut.
Oameni credinciosi, buciumanii si-au inceput sarbatoarea cu o slujba religioasa. Un sobor de patru preoti au binecuvantat multimea adunata si au dat dezlegare oamenilor sa petreaca. Apoi, oficialitatile judetene au adresat cuvinte de lauda comunei si fiilor satului. „Sunt onorata sa revin la aceasta sarbatoare. (…) Este un moment in care ne intalnim cu cei dragi, ne intalnim cu prieteni, ne intalnim cu oameni mari ai comunei dumneavoastra. Aceasta comuna a dat Romaniei oameni mari: doctori, mari artisti, scriitori si oameni de afaceri care au dus numele Zalaului si al Salajului peste tot in lume (…)”, a declarat Onorica Abrudanu, subprefect al judetului Salaj. Felicitari pentru organizarea evenimentului au fost lansate si din partea deputatului PSD Iuliu Nosa, a deputatului PDL Lucian Bode, a fostului senator Dr.Corin Penciuc. Dupa mesajele oficialitatilor s-a trecut la premierea celor zece cupluri aflate la moment aniversar: nunta de aur. Plini de emotie, „varstnicii insuratei” s-au indreptat agale spre sirul oficialitatilor pentru a primi drept recompensa medalii, diplome si ceva banuti. Spectacolul folcloric a continuat pana in amurg, urechile si ochii buciumanilor fiind incantate de jocurile si cantecele populare.
Recital de exceptie sustinut de „privighetoarea Ardealului”
Cel mai de seama invitat la sarbatoarea „Castrului Roman” din comuna Buciumi a fost, cum era si firesc, Sava Negrean-Brudascu. Fiica a satului, Sava a purtat peste mari si tari mesajul traditiei si folclorului salajean. Duminica a fost alaturi de buciumani la marea sarbatoare. A urcat pe scena in aplauzele auditoriului si acolo a ramas pret de patruzeci de minute. A cantat si incantat publicul adunat cu cele mai cunoscute cantece: Dorule nu fii nebun, Bade unde-ai fost aseara, Multe mandre-ar vre sa mor, Doamne ocroteste-i pe romani. {inuta purtata de marea artista populara a fost una de exceptie, dar n-a lipsit braul in culorile tricolorului; dealtfel, braul in trei culori a devenit parte din ceea ce inseamna Sava Negrean Brudascu pentru tara romaneasca. Alaturi de ar-tista a urcat pe scena marele profesor Ioan Berci, colaborator de ani buni al Savei Negrean-Brudascu.
Muzeul satului – punct de atractie pentru participanti
Nu multe sunt localitatile salajene care au investit in nemurirea istoriei si a portului stramosesc. Nu multe sunt comunele care se pot mandri cu un muzeu al satului. La Buciumi am descoperit insa,in incinta scolii, un mini-muzeu in care retraiesti istoria. Deschis acum opt ani, muzeul satului a luat fiinta datorita profesorului Nicolae Stirb si exista si azi cu sprijinul autoritatilor. „Au ramas doua clase libere in incinta scolii deoarece au ramas putini copii. Atunci ne-am gandit sa le transformam in muzeu. Am adunat obiecte, multe le-am adus de acasa si le-am expus aici”, ne-a marturisit doamna Stirb, cea care ingrijeste zi de zi exponatele. Meritele, spune viceprimarul comunei Gavril Banut, sunt ale profesorului Stirb si „vreau sa-i multumesc pe aceasta cale pentru tot ce a facut pentru comuna”. Intr-una dintre incaperi se pot admira costume traditionale romanesti lucrate manual, camasi deosebite, perne de paie si obiecte care odata erau nelipsite din casele taranilor romani de prin partile locului. Participantii la sarbatoarea de duminica au vizitat si muzeul apreciind ca exemplul buciumanilor trebuie urmat si de alte comune salajene.
Zilele Castrului Roman
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...