Arderile necontrolate de vegetatie fac viata grea pom-pierilor salajeni. Numai luni, pompierii au fost solicitati sa intervina pentru stingerea a patru incendii. S-au recoltat paioasele, iar taranii isi aprind culturile, lasand focul nesupravegheat.
Detasamentul de Pompieri Zalau a intervenit luni pentru stingerea unui incendiu de vegetatie uscata in localitatea Ilisua, unde un localnic a executat lucrari de igienizare a terenului agricol si a scapat focul de sub control. Focul s-a extins la pasunea localitatii, pe o suprafata de aproximativ cinci hectare, potrivit purtatorului de cuvant al ISU Salaj, Lucian Jacodi. In localitatea Plopis a ars un hectar si jumatate de cultura de vita de vie, pana sa stinga pompierii incendiul. Nici in acest caz pompierii nu au depistat autorul. Pompierii salajeni au mai fost solicitati luni sa intervina pentru stingerea unui incendiu in Nusfalau, unde a ars un hectar de vegetatie uscata, si in Valeni, unde focul a mistuit 3,5 hectare de vegetatie.
Lucian Jacodi spune ca oamenii aprind miristile si lasa focul nesupravegheat. In plus, seceta prelungita din ultima vreme si vantul sunt factori care favorizeaza extinderea rapida a focului pe suprafetele de vegetatie, a explicat Jacodi. Cele mai multe incendii de vegetatie se produc in perioadele martie-aprilie si august-septembrie. Statistica ISU arata ca, in 2012, numai in luna martie au fost 178 de incendii de vegetatie uscata. In 2013 situatia nu este chiar atat de grava. Lucian Jacodi sustine ca de la inceputul anului si pana in prezent pompierii salajeni au fost solicitati sa intervina in 28 de cazuri de incendii de vegetatie.