Primarul Radu Capilnasiu a verificat ieri modul in care functioneaza dispeceratul Politiei Locale
Dupa 12 luni de implementare, proiectul „Siguranta publica in municipiul Zalau prin sisteme de supraveghere video amplasate in spatii publice” s-a incheiat. Realizarea proiectului a urmarit in principal cresterea sigurantei publice si prevenirea actelor antisociale in municipiul Zalau. Astfel, au fost selectate mai multe spatii publice care au fost dotate cu un sistem de supraveghere monitorizat de un dispecerat al Politiei Locale. Spatiile de interes public monitorizate video sunt: Parcul Padure Bradet – 50 de camere, Platoul de marmura din fata Prefecturii – 5 camere rotative, Parcul Central – 16 camere, Parcul de joaca din Bradet – o camera rotativa, Parcul de joaca din strada Crisan – o camera, Adapostul de noapte – 11 camere. Potrivit legislatiei in vigoare, in toate spatiile supravegheate au fost montate placute prin care cetatenii sunt avertizati ca zona este monitorizata video. La sediul Politiei Locale s-a amenajat un dispecerat care monitorizeaza sistemul de supraveghere. „Dispeceratul functioneaza in permanenta si este dotat cu opt monitoare pentru a acoperi functionarea celor 84 de camere instalate. La dispecerat sunt transmise si stocate datele pentru asigurarea monitorizarii in timp real a amplasamentelor si realizarea unui raspuns rapid la situatiile critice din teren”, a declarat Violeta Conde, managerul proiectului. Valoarea totala a proiectului finantat cu fonduri europene este de 597.000 de lei.
Sistemul si-a dovedit deja eficienta
La doar cateva zile dupa punerea in functiune a dispeceratului, Politia Locala a reusit sa depisteze persoane care distrugeau mobilierul din parcuri sau a ajutat o persoana care si-a uitat poseta pe o banca. De asemenea, cu ajutorul camerelor de supraveghere au fost prinsi mai multi tineri care l-au batut pe paznicul din Parcul Central. In cadrul proiectului au fost aplicate chestionare privind testarea gradului de satisfactie al cetatenilor cu privire la introducerea sistemului de supraveghere video. „69 la suta dintre respondenti aveau informatii despre realizarea proiectului, iar 90 la suta s-au declarat a fi in siguranta dupa introducerea camerelor de supraveghere”, a precizat primarul Radu Capilnasiu.
Suntem supravegheati si in trafic
Soferii care depasesc viteza legala sau cei care trec pe culoarea rosie a semaforului vor putea fi detectati cu ajutorul camerelor de supraveghere ce se monteaza in acest moment in opt intersectii semaforizate si in alte trei intersectii nesemaforizate din oras. Valoarea proiectului de supraveghere a traficului rutier este de 15 milioane de lei si are ca obiectiv principal „reducerea congestiilor din trafic, cresterea vitezei de transport si reducerea timpilor de asteptare la semafor prin introducerea unui sistem inteligent de management al traficului pe un traseu de 3,5 kilometri, intre Casa Judeteana de Pensii si centrul orasului”. Dispeceratul va functiona in cladirea ADP-ului.