L-am abordat pe directorul executiv al SC AVE Salaj Ecoserv SRL, Cristian Talos, pentru a afla ce sanse are resedinta judetului Salaj sa obtina primul loc in randul oraselor care recicleaza deseurile, loc care l-ar distinge de altfel si din punctul de vedere al nivelului de civilizatie.
SC AVE Salaj Ecoserv SRL presteaza activitatea de salubrizare publica a localitatilor (colectare, transport, depozitare deseuri municipale si industriale; colectare, valorificare, reciclare a deseurilor) inca din anul 2007, nu numai in Municipiul Zalau, ci si in multe alte localitati ale judetului Salaj. Inca din primul an de activitate s-au focusat pe promovarea colectarii selective, recuperarea materialelor reciclabile. Locuitorii Zalaului au participat activ la acest fel de colectare, ajungand la un procent care depaseste media pe tara. Acum au ocazia sa fie si rasplatiti pentru efortul depus prin competitia „Orasul Reciclarii”, ce se adreseaza primariilor de municipiu. Premiul este amenajarea unui loc de picnic, total echipat, in valoare de 15.000 de euro. Startul s-a dat anul trecut la 1 septembrie de catre Eco-Rom Ambalaje, compania detinatoare a licentei „Punctul Verde” in Romania si cea mai importanta organizatie de preluare de la agentii economici a obligatiei de reciclare si valorificare a deseurilor de ambalaje.
Cristian Talos: „Competitia Orasul Reciclarii este o oportunitate nemaipomenita pentru toti cetatenii acestui oras de a demonstra ca Zalaul, desi este un orasel destul de micut ca numar de locuitori, poate realiza lucruri mari”
Cu cine concureaza Zalaul?
In aceasta „batalie” pentru titlul de „Orasul Reciclarii” s-au inrolat 20 de primarii: Alexandria, Arad, Bacau, Baia Mare, Brasov, Cluj, Craiova, Deva, Focsani, Iasi, Medias, Roman, Satu Mare, Sfantu Gheorghe, Slobozia, Targu Jiu, Tulcea, Zalau, inclusiv Sectorul 1 si Sectorul 6 Bucuresti.
Care este obiectivul acestei batalii?
Sunt doua obiective importante stabilite de Eco-Rom Ambalaje. Primul este sa implice si sa mobilizeze primariile pentru ca serviciile de colectare selectiva a deseurilor de ambalaje sa se desfasoare in cele mai bune conditii si cantitatile colectate sa inceapa sa creasca. Al doile este stimularea interesului pentru colectarea selectiva a deseurilor de ambalaje. In acelasi timp, incercam mobilizarea unui numar cat mai mare de locuitori de a participa fizic si activ la colectarea selectiva a deseurilor de ambalaje. Acest proces de constientizare a populatiei privind importanta colectarii selective, a reciclarii materialelor de ambalaje l-am pornit de cativa ani – prin diferite proiecte. Cel mai nou proiect este ecoAVEntura, pe care il derulam in colaborare cu Consiliul Judetean, Primaria Zalau, Agentia pentru protectia mediului. Garda nationala de mediu, Inspectoratul scolar si evoMAG – cel mai cunoscut magazin on line, care va oferi castigatorului marele premiu, un iPad Mini. Am reusit sa implicam in acest concurs 92 de clase de copii din Zalau. Pe aceasta cale dorim sa stimulam interesul copiilor pentru reciclare, sa invete de mici cum sa colecteze corect deseurile de ambalaje.
Revenind la batalie, sau in general la organizarea colectarii selective – care sunt problemele cu care va confruntati?
Probleme sunt in orice proces nou implementat. Totusi, as mentiona una care cred ca este o problema la nivel National. Si anume cea a scormonitorilor in gunoaie. Nu numai ca de multe ori golesc aceste containere speciale inainte sa vina masina sa le ridice, dar le si distrug – am avut evenimente de incendiere, de distrugere, rupere. Iar pe aceasta cale dorim sa cerem sprijinul Politiei Locale sa se implice mai mult si sa ia masurile necesare atunci cand observa aceste persoane.
Chiar daca se ivesc probleme, aceasta competitie are personaje principale. Cui ii revine rolul principal?
Trebuie mentionat rolul autoritatilor locale. Si aici as numi Primaria Zalau, Consiliul Judetean si Agentia de Mediu, care incearca si cred ca si reusesc sa sprijine acest proces prin mijloacele pe care le detin. Am avut suportul lor de cand suntem pe piata si colaborarea noastra sper sa fie si in viitor la fel de buna, poate si mai buna, multumita oamenilor bine pregatiti, cu o viziune clara si sanatoasa despre tot ceea ce inseamna reciclare si revalorificare. Dar rolul principal, vedeta competitiei, sa zic asa, este cetateanul.
Multi cetateni se plang ca ei se straduiesc sa colecteze selectiv, dar firmele de salubritate vin cu aceeasi masina si le aduna din nou toate la un loc. Este adevarat?
NU este deloc adevarat. AVE este o societate de salubrizare care depune tot efortul pentru a sprijini reciclarea, reva-lorificarea materialelor. Avem in dotare masini, utilaje speciale de colectare cu compartimente separate. Probabil confuzia vine de la faptul ca toate autocompactoarele noastre se aseamana intre ele. Masina care ridica deseul menajer este de acelasi tip cu cea care ridica reciclabilele. Insa la noi se procedeaza in felul urmator: intr-o zi se golesc containerele de PET, iar in alta zi se golesc cele de CARTON. De asemenea, masina care goleste containerele tip Ygloo are 3 compartimente, pentru pet, carton si sticla.
Cum putem sa punem umarul la „victorie”?
Este o batalie cu noi insine. Ar trebui sa nu mai fim asa de nepasatori cu mediul inconjurator, sa incercam sa ne schimbam atitudinea, deoarece ori de cate ori plecam in afara tarii apreciem la vecinii nostri curatenia impecabila a locurilor si cat sunt de disciplinati, iar cand revenim in tara multe lucruri lasa de dorit, dar nu facem nimic sa le schimbam.
„Orasul reciclarii” este o oportunitate nemaipomenita pentru toti cetatenii acestui oras de a demonstra ca Zalaul, desi este un orasel destul de micut ca numar de locuitori, poate realiza lucruri mari. Suntem pe ultima suta de metri a acestui concurs, care se va termina pe 28.02.2013. Avem sanse mari sa castigam acel loc de picnic in valoare de 15.000 de euro de care cu totii avem nevoie in orasul nostru. Sa facem tot posibilul sa adunam cat mai multe reciclabile, pentru ca primul criteriu de evaluare in acest concurs sunt cantitatile colectate. Hai la lupta! (Interviu de Viorel Varga)