Din dezbaterea ce a avut loc pe bugetul orasului in sedinta Consiliului Local Zalau de vineri, 19 aprilie, am aflat ca municipalitatea renunta la Festivalul Roman, care ar fi trebuit sa ajunga anul acesta la a XV-a editie.
rn
Ceea ce inseamna ca dupa ce a incercat vreme de 14 ani sa individualizeze Zalaul prin sarbatoarea anuala care aducea in oras, de Zilele Zalaului, actori de reconstituire istorica, imbracati si inarmati ca dacii si romanii, Zalaul a decis sa renunte la acest obicei.
Paguba nu-i chiar mare, pentru ca Consiliul Judetean Salaj a copiat Festivalul Roman la sase ani de cand acesta a inceput, instituind sarbatoarea Porolissum Fest, coordonata de Muzeul Judetean, institutie subordonata Consiliului Judetean, care il finanteaza.
Asa se face ca, din 2010, Primaria Zalau finanta dacii si romanii ei sa se afiseze prin oras, iar Consiliul Judetean finanta propriii daci si romani, care se zbenguiau tot pe bani publici la castrul Porolissum. Si tot asa, vreme de opt ani, cate doua cete de daci si cate doua cete de romani incercau sa-i distreze pe zalauani, toate de Zilele Zalaului.
Sa amintim, ca sa fie clar, ca in toti acesti ani a fost vorba de concurenta politica. Primarul PNL-ist Radu Capilnasiu, care a inventat Festivalul Roman pentru a aduce istoria la Zalau, a fost concurat de presedintele PSD-ist al Consiliului Judetean, Tiberiu Marc, in competitia care aduce cei mai frumosi daci si romani. Cum PNL-istul Capilnasiu a pierdut alegerile in 2016, iar la Primaria Zalau a venit PSD-istul Ionel Ciunt, concurenta dintre Primarie si Consiliul Judetean nu mai exista. Prin urmare, dacii si romanii PNL-isti ai lui Radu Capilnasiu isi pierd job-urile finantate de Primarie, chiar daca ei au fost primii pe meleaguri salajene, cum ar spune unii. Ramanem doar cu dacii si romanii PSD-isti ai lui Tiberiu Marc, platiti din bugetul Consiliului Judetean.
In sedinta de Consiliu Local de vineri, consilierul PNL Claudiu Barsan a facut o incercare timida de a salva Festivalul Roman.
"Pentru Festivalul Roman nu vad sa alocam nimic anul acesta. Pentru continuitatea evenimentului si brandul constituit, cred ca ar trebui sa alocam o suma, chiar daca il facem in parteneriat cu Consiliul Judetean. Cu cei 300.000 de alocati pentru statuia lui Mihai Viteazu, cred ca putem face altceva, sa-i alocam pe programe culturale sau sportul pentru toti", a spus Barsan.
Primarul Ionel Ciunt a trecut insa nepasator peste ideea cu "brandul" si s-a legat de ideea ca Festivalul Roman a avut finantare europeana la inceput, care impunea derularea proiectului doar pe cinci ani.
"Cu Festivalul Roman nu mai avem nici o obligatie de la Uniunea Europeana si va fi finantat integral de Consiliul Judetean, lasand implicit sa se inteleaga ca nu mai e loc de atatia daci si romani, platiti din toate partile. Dacii si romanii nu participa la alegeri, asa ca pot fi numiti; raman dacii si romanii PSD-isti.
Si ca sa fie clar ca nici vorba sa se renunte la amplasarea unei statui a lui Mihai Viteazu in Zalau, primarul a spus ca "este un proiect care, impreuna cu reparatia la statuia Wesselenyi, vrem sa mearga in paralel".
Dezbaterilor din Consiliul Local le-a pus capat consilierul UDMR Alexandru Lakatos, dezinteresat de care daci si romani au fost primii in Salaj.
"Eu propun sa adoptam bugetul asa cum este sau cu modificari minimale. Suntem pe final de aprilie si este un record mondial ca un municipiu resedinta de judet pe 19 aprilie sa nu aiba buget. Apoi avem 8 luni si jumatate aproape la dispozitie sa rectificam in functie de nevoi", a spus Lakatos, multumita caruia s-a incheiat orice dezbatere si, prin urmare, multumita lui vom avea si daci si romani, si Mihai Viteazu, si Wesselenyi reparat. S-a trecut la vot si bugetul a fost adoptat, chiar daca consilierii PNL si PMP nu au votat.