De la deschiderea sa, în septembrie 2022, odată cu Cinematograful Scala, Planetariul din Zalău a atras mii de vizitatori, din Sălaj și din județele vecine. Este singurul planetariu digital din vestul țării și unul dintre puținele din România.
Până la finele lunii martie, se vânduseră peste 6700 de bilete plătite, la un preț mediu de 7,5 lei, spectatorii fiind, în proporție de 90%, copii. Totalul încasărilor se apropie de 51 de mii de lei.
Cele 5 proiecții disponibile în prezent au rulat de peste o mie de ori, iar proiecția cu cel mai mare succes și cele mai multe încasări a fost Sunstruck (26.791).
Planetariul reprezintă o sală ce se diferențiază de o sală de cinema prin tipul ecranului de proiecție, și anume o cupolă pe care sunt proiectate stele, planete și alte obiecte cerești, fapt ce îi creează vizitatorului senzația că ar privi cerul sau că ar fi în spațiu, ca urmare a tematicii filmelor sau a simulărilor prezentate.
Cupola planetariului din incinta cinematografului Scala este de aproximativ 8-9 m, la care se adaugă un proiector și un soft de proiecție tematic, prin intermediul căruia se pot vizualiza planetele din Sistemul Solar, stele, constelații, privitorii pot avea parte de o călătorie la bordul Stației Spațiale Internaționale și, nu în ultimul rând, pot efectua explorări pe planeta Marte.
Pe lângă soft-ul tematic se mai adaugă și 5 filme cu o durată de 30 de minute, diferite ca temă, conținut și efecte, vizitatorii având posibiliatea să își reîmprospăteze cunoștințele de geografie, astronomie sau biologie, având în vedere tematica diversificată a filmelor.
Filmele disponibile în prezent la planetariul din incinta cinematografului Scala sunt: Universul Audio (Audio Universe) – o călătorie în spațiu la bordul unei nave spațiale pentru a afla câteva informații cu privire la planetele din Sistemul Solar, la care se adaugă și posibilitatea de a învăța cum reușesc persoanele cu dificultăți de vedere să studieze astronomie prin intermediul muzicii; Sunstruck – „vedeta” filmului este Soarele, despre care aflăm o mulțime de lucruri interesante; De pe Terra spre Univers (From the Earth to the Universe) – o scurtă prezentare a modului în care am ajuns să cunoaștem atât de multe despre univers, la care se adaugă o călătorie în Calea Lactee și dincolo de ea; În căutarea lumilor extrasolare (Out There: The Quest for Extrasolar Worlds) – aflăm din film dacă mai există și alte planete în afară de planeta noastră și dacă acestea pot susține viața. Filmul pornește de la poveștile pentru copii și benzile desenate și ajunge la săpăturile actuale de pe planeta Marte; Călătoria unui foton în spațiu, timp și minte (Seeing! A photon’s journey across space, time and mind) – filmul prezintă călătoria unui foton dintr-o stea până la retină, proiecția fiind o combinație între astronomie și biologie.
Acestor filme disponibile în limba română li se mai adaugă 2 proiecții în limba engleză, respectiv câte o proiecție în germană și maghiară, proiecția în limba maghiară fiind “De pe Terra spre Univers”.