Primaria a cheltuit 71.000 de lei anul acesta cu eutanasierea a 259 de caini vagabonzi.
Cainii sanatosi sunt repusi in libertate dupa ce sunt vaccinati, sterilizati, deparazitati si crotaliati.

Cazul groaznic de acum cateva zile, cand un copil de 4 ani din Bucuresti a fost ucis de caini vagabonzi, a starnit controverse in toata tara legat de situatia cainilor fara stapani. Copilul a fost sfasiat de caini, iar fratele sau a scapat cu rani de „mai-danezii” furiosi. In Salaj nu au fost cazuri similare, dar din buletinele de presa saptamanale ale Spitalul Judetean Zalau reiese ca cel putin doua persoane ajung la Urgenta cu muscaturi de caine in fiecare saptamana, fara sa se precizeze insa cate sunt cazuri in care sunt implicati caini mai-danezi si in cate este vorba de caini din gospodariile oamenilor.
Despre cainii vagabonzi din Zalau este in masura sa vorbeasca Citadin, firma abilitata sa adune cainii de pe strada, care spune ca nu avem o problema grava din acest punct de vedere. „Desi in cazul cainilor comunitari nu se poate realiza o statistica exacta, estimam ca, in momentul de fata, pe strazile din municipiu sunt aproximativ 50 – 60 de caini comunitari. Nu putem afirma ca in municipiul Zalau exista o problema grava vis a vis de numarul cainilor comunitari. Angajatii SC Citadin Zalau SRL actioneaza zilnic pentru capturarea, tratarea si sterilizarea cainilor comunitari, iar daca este cazul, adica daca cainii sunt grav bolnavi sau violenti, acestia sunt eutanasiati. De la inceputul acestui an si pana astazi, au fost capturati 279 de caini comunitari, 259 au fost eutanasiati, iar 10 caini au fost adoptati de catre cetateni”, ne-a spus purtatorul de cuvant Paul Maghiu.
Eutanasierea s-a facut potrivit prevederilor legale in vigoare, dupa consultul medical in urma caruia s-a stabilit ca respectivele animale sufera de boli grave sau reprezinta un pericol pentru cetateni, mai spune purtatorul de cuvant al Citadin. „O eutanasiere costa in jur de 274 de lei. In costul unei eutanasieri intra si controlul medical efectuat cainelui inainte de a i se decide soarta si arderea cadavrului dupa eutanasiere. Potrivit legilor in vigoare, cainii sanatosi sunt repusi in libertate dupa ce sunt vaccinati, sterilizati, deparazitati si crotaliati”.
Pentru oamenii cu suflet mare, care doresc sa adopte un caine fara stapan, sau pentru reclamatii privitoare la cainii comunitari, cetatenii pot contacta reprezentantii firmei SC Citadin Zalau SRL, pe strada Fabricii, nr. 28 sau la numarul de telefon 0260.612.837, intre orele 7.00 – 15.00.

Jiboul are someri, dar de caini nici vorba
Primarul orasului Jibou, Eugen Balanean, ne-a declarat ieri ca singurii caini care se mai plimba pe strazile Jiboului sunt cainii care mai scapa din lant si ies din curtile oamenilor. Primarul spune ca acum zece ani mai erau caini comunitari prin Jibou si, desi nu era primar, stie ca acestia au fost dusi de pe raza orasului. „Sunt caini in cartierele de romi. Este plin, dar sunt ai lor. Mai vin cu romii, cand vin in oras, dar ii fugarim repede. La noi nu stau cainii si, care au fost, i-au luat cetatenii acasa sau i-au dus probabil la tara. Din cate stiu eu, nu au fost nici cazuri de oameni muscati de caini la noi in oras. Avem someri, dar nu avem caini comunitari”, ne-a declarat ieri primarul din Jibou.

Simleul scapa de caini cu ajutorul Citadin
In Simleu Silvanei situatia cainilor comunitari este in limitele rezonabile, spune primarul Septimiu Turcas. „Avem o colaborare cu firma Citadin din Zalau. Ei vin si culeg cainii fara stapan de pe strazi si ii duc in adapostul de la Zalau. Am avut anul acesta, in primavara, o zona din Simleu unde o haita de caini au creat probleme oamenilor, dar am apelat la cei de la Citadin sa-i duca la adapost. Nu zic ca nu avem caini comunitari pe strazile Simleului, dar sunt in limitele rezonabile. Cainii ataca cand sunt in haita, nu cand sunt singuri”, ne-a spus ieri Septimiu Turcas.