Festivalul de film Tenaris Cinelatino aduce la Zalău, între 6 și 8 iulie, o varietate de filme remarcabilă, în trei zile de proiecții cu intrare liberă. Sunt incluse în program producții din 7 țări, printre care Argentina, Cuba, România și Republica Moldova, cu o selecție specială pentru copii.

Filmele românești sunt reprezentate în program de documentare și comedii, completate de drame și thriller latino americane sau nordice.

Organizat de TenarisSilcotub și aflat la ediția cu numărul 11, festivalul oferă tuturor iubitorilor de film șansa de a vedea pe ecran mare producții recente și remarcabile, în proiecții cu intrare liberă ce vor avea loc la cinematograful Scala în timpul zilei și, seara, în amfiteatrul din Parcul Central.

„Tenaris Cinelatino este o șansă de a descoperi filme inedite, ce reprezintă atât o experiență artistică care merită trăită, cât și un mod de a crea conexiuni cu culturi diverse din întreaga lume. Un cadou oferit comunității de mai bine de un deceniu, festivalul aduce și în acest an varietate atât din perspectiva țărilor de origine a filmelor, cât și a genurilor reprezentate în program”, spune Codruța Hodrea, manager Relații cu comunitatea TenarisSilcotub.

Fiecare zi a Tenaris Cinelatino va începe, la ora 11:00, cu un film special dedicat copiilor cu vârsta de peste 7 ani.

Joi, 6 iulie, cinema Scala găzduiește proiecția „Zâna florilor și trolul de piatră”, o aventură animată pentru întreaga familie despre Rosa, o mică și timidă zână care trebuie să pornească într-o misiune de salvare! Vineri, 7 iulie, copiii vor face cunoștință cu „Familia Tărăboi”, o familie iubitoare care rămâne mereu unită orice s-ar întâmpla în jur – iar în jurul lor se întâmplă o mulțime de aventuri!

Sâmbătă, publicul tânăr va putea descoperi „Legendarium”, primul serial de animație CGI românesc, premiat la nivel internațional, într-o versiune dublată în limba română. Eroii Rika și Zete au aici o misiune complicată și trec prin aventuri pentru a salva legendele de la uitare! Toate proiecțiile străine sunt subtitrate în limba română.

Incursiunea în cultura latino-americană începe joi, 6 iulie, la ora 13:00, cu proiecția „Cărbune” (regia: Carolina Markowicz, 2022) premiat, recent, pentru Cea mai bună regie la Festivalul Internațional de Film Transilvania. La același cinema Scala, de la ora 16:00, cinefilii vor putea urmări drama unui pasager clandestin român descoperit la bordul unui transatlantic, în filmul „Spre nord” (r: Mihai Mincan, 2022). Prima seară Cinelatino în Parcul Central este deschisă de filmul „1976” (r: Manuela Martelli, 2022), un thriller care a câștigat premii în festivaluri din întreaga lume, de la Paris la Tokyo.

Vineri, 7 iulie, proiecțiile la cinema Scala încep la ora 13:00, cu „Vicenta B” (r: Carlos Lechuga, 2022), o dramă care pune o întrebare inedită: cui i se poate adresa o clarvăzătoare atunci când darul pe care pune atât de mult preț pare să îi dispară? Iubitorii de comedie vor savura, de la ora 16:00. „Carbon” (r: Ion Borș, 2022). Pe fondul conflictului transnistrean, Dima, un tractorist care vrea să se înroleze în armată, descoperă un trup carbonizat – o situație din care nu își dă seama cum să iasă.

Unul din momentele speciale ale festivalului va fi, cu siguranță, seara de vineri, când, la ora 21:00, publicul va avea ocazia revederii celebrului „È pericoloso sporgersi” (România, 1993). Filmul regizorului Nae Caranfil este prezentat într-o versiune restaurată, de înaltă calitate, păstrând fidel umorul și emoția originalului.

Pentru un plus de motivație, weekendul începe cu documentarul „David” (r: Radu Muntean, 2023), avându-l ca protagonist pe Tibi Ușeriu. Împreună cu 10 copii, dintre care unii n-au călcat până atunci decât pe asfalt, Tibi creează un traseu dedicat familiilor care vor să-și încerce abilitățile de supraviețuire și orientare în natură. Documentarul redă tabăra de vară care a dus la acest itinerariu, cu peripeții de tot felul, cu umor și spirit de echipă. Proiecția are loc sâmbătă 8 iulie, la cinema Scala, de la ora 13:00.

„Argentina, 1985”, cel mai nou film al unui vechi prieten al festivalului, regizorul Santiago Mitre, spune, de la ora 16:00, extraordinara poveste a unei echipe de avocați care înfruntă sângeroasa dictatură militară din Argentina în anii ’80. Seara de sâmbătă se încheie cu zâmbete: „Încă două lozuri” (r. Paul Negoescu, 2023) continuă în glorie succesul filmului „Două lozuri” și ajunge, la doar două săptămâni de la lansare, pe marele ecran din Parcul Central.

Intrarea este liberă la toate proiecțiile, în limita locurilor disponibile și fără a fi nevoie de rezervare prealabilă.

Compania TenarisSilcotub organizează acest eveniment alături de fundația PROA, care are misiunea de a gestiona programele culturale ale Tenaris la nivel mondial, și Asociația Festivalul de Film Transilvania, organizatorul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), cu sprijinul Primăriei Municipiului Zalău.