Liceul Tehnologic Mihai Viteazul și Grădinița “Pinochio” din municipiu vor fi reabilitate și eficientizate energetic, cu bani din PNRR. Consilierii locali au aprobat în ședința de joi, 25 aprilie, documentațiile tehnico-economice aferente celor două investiții.
În cazul Liceului Tehnologic “Mihai Viteazul”, valoarea totală a lucrărilor ajunge la 36.231.158 lei fără TVA, respectiv 43.092.872 lei cu TVA.
Vor fi reabilitate toate cele cinci corpuri ale unității de învățământ, iar durata de execuţie estimată a lucrărilor este de 20 luni.
Aflată în imediata apropiere a liceului, în cartierul Păcii, Grădinița “Pinochio” va intra și ea într-un amplu proces de modernizare, reabilitare și eficientizare energetică.
În cazul acestei investiții, preconizate să dureze aproximativ 18 luni, costurile totale ale lucrărilor ajung la 13.680.384 lei fără TVA, respectiv 16.262.724 lei cu TVA.
Lucrările ce urmează a fi realizate includ recompartimentări, izolări termice, refacerea acoperișului și a sistemului de preluare și scurgere a apelor pluviale, se vor înlocui geamurile, va fi reabilitat sistemul electric, sistemul de furnizare a apei, precum și sistemul de încălzire și instalațiile sanitare, vor fi înlocuite corpurile de iluminat, se vor monta instalaţii electrice de detectare, semnalizare si alarmare la incendiu.
Acestea nu sunt singurele investiții ale administrației locale în infrastructura școlară. Cu fonduri europene, până în prezent a fost construită creșa Meseș, a fost reabilitată Grăginița cu Program Prelungit nr. 5 și au fost implementate proiecte privind creșterea eficienței energetice la Liceul de Artă “Ioan Sima”, Liceul cu Program Sportiv “Avram Iancu”, Liceul Orthodox “Sfântul Nicolae” și Liceul Reformat “Wesselenyi”. Totodată, au fost efectuate lucrări privind reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea și echiparea internatului de la Liceul Tehnologic “Mihai Viteazul”.
În momentul de față, cu finanțare din fonduri europene, se află în implementare proiectul privind achiziția de dotări pentru toate unitățile de învățământ din municipiu, aceste achiziții fiind în procedură de licitație. Vor beneficia de dotări cu echipamente toate unitățile de învățământ. 25 de laboratoare de informatică, 438 de săli de clasă și de grupă vor fi echipate pentru organizarea în mediul virtual a activităților didactice, iar 290 de săli de clasă și de grupă vor fi mobilate pentru activități didactice. De asemenea, vor fi mobilate și vor beneficia de dotări 15 laboratoare de științe școlare, 15 cabinete școlare, 15 săli de sport, 3 secții de sport a CSS Zalău, 25 de cabinete de consiliere și asistență psihopedagogică și 3 ateliere de practică din cele trei licee tehnologice din municipiu.
De asemenea, a fost obținută finanțare pentru reabilitarea altor șapte unități de învățământ, documentațiile pentru aceste proiecte fiind în diferite stadii. Vor fi reabilitate Școala Gimnazială “Simion Bărnuțiu”, Liceul Pedagogic „Gheorghe Șincai”, etapa I (corp A, corp B și cantină), etapa II, (internat și sala de sport), Școala Gimnazială “Iuliu Maniu”, Școala Gimnazială “Mihai Eminescu”, corp B și sala de sport, Școala Gimnazială “Porolissum”, Școala Gimnazială “George Coșbuc” și Grădinița cu Program Prelungit “Voinicel”.
Tot în cadrul ședinței de joi, consilierii locali au aprobat documentația tehnică necesară reabilitării termice a blocurilor C 11 și C12 din municipiu.
Creşterea eficienţei energetice a blocului de locuinţe sociale C 11 costă 1.272.077 lei cu TVA, iar lucrările la C12 ajung la 1.306.311 lei cu TVA. Investițiile ar urma să fie finalizate în aproximativ 12 luni.