Cu un buget alocat de peste 3,2 milioane de lei, fonduri obținute prin PNRR, Primăria Zalău vrea să înființeze un centru de colectare a deșeurilor voluminoase unde locuitorii urbei să ducă mobilierul uzat, deșeuri textile, deșeuri electrice și electronice, deșeuri din construcții și demolări, mai concret, tot ce nu se poate sau nu e legal și civic a se arunca la punctele actuale de colectare a deșeurilor ori pe Meseș și împrejurul municipiului.
Până în 28 martie, firmele interesate pot depune ofertele pentru amenajarea locației de peste 2 mii de metri pătrați.
Centrul de colectare a deșeurilor cu aport voluntar va fi amplasat pe strada Spicului, pe un teren cu construcții degradate din proprietatea municipalității, în spatele Registrului Auto Român.
Potrivit Primăriei, terenul va fi curățat și pregătit pentru construirea centrului de colectare. Un obiectiv binevenit pentru toți cetățenii responsabili față de mediul în care trăiesc, adăugăm noi, după ce an de an se adună de către voluntari tone de deșeuri voluminoase din toate spațiile verzi rezidențiale sau nerezidențiale.
”Având în vedere că în momentul de față construcțiile de pe strada Spicului, proprietate publică a municipiului Zalău, sunt neutilizate și se află în stare avansată de degradare, zona urmează să fie reamenajată și pregătită pentru implementarea proiectului amintit. Suprafața Centrului va fi de 2.419,2 m.p. și va fi prevăzută atât cu containere descoperite, cât și cu containere închise. Centrele de colectare cu aport voluntar sunt destinate colectării separate a deșeurilor care nu pot fi colectate în sitem <door-to-door>: deșeuri reciclabile și biodeșeuri care nu pot fi colectate în pubele individuale, precum și fluxurile speciale de deșeuri – voluminoase, textile, din lemn, mobilier, anvelope, echipamente electrice și electronice, baterii uzate, cadavre animale, deșeuri periculoase, deșeuri de grădină, din construcții și demolări”, precizează reprezentanții municipalității.
Obiectivul acestei investiții este dezvoltarea unui management al deșeurilor eficient, prin suplimentarea capacităților de colectare separate, pregătire pentru reutilizare și valorificare a deșeurilor în vederea continuării procesului de conformare cu prevederile directivelor specifice și a tranziției la economia circulară. Implementarea proiectului privind realizarea Centrului se face în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență, Componenta 3 – Managementul deșeurilor.
Valoarea totală a lucrărilor scoase la licitație este de 3.203.204,67 lei fără TVA.