După aproximativ un an de la debutul lucrărilor, creșa de pe strada Bistriței (cartierul Dealul Morii) a prins contur. Noua unitate de învățământ antepreșcolar va fi deschisă în prima parte a anului 2025, ceea ce reprezintă o veste foarte bună pentru familiile tinere.
Odată ce va fi dată în folosință, va fi cea mai mare creșă din Zalău, având o capacitate de 110 locuri.
Primarul Ionel Ciunt a efectuat o vizită pe șantier, unde a constatat că lucrările se apropie de final. Creșa care se construiește acum este amplasată în vecinătatea bazinului didactic de înot, a bazei sportive și a blocurilor ANL.
”Lucrările la creșa de pe strada Bistriței se apropie de final! Este un obiectiv de investiții important, mai ales pentru familiile tinere, care în prima parte a anului viitor vor putea să beneficieze de serviciile oferite de această creșă modernă. Noua creșă va asigura condiții specifice de funcționare și confort, corespunzătoare cerințelor actuale. Odată cu finalizarea lucrărilor, vor putea fi onorate solicitările familiilor din municipiu care au copii cu vârsta cuprinsă între 1 și 3 ani și doresc înscrierea acestora într-o creșă”, a spus Ionel Ciunt, după vizita la obiectivul de investiții.
Această investiție va contribui semnificativ la creșterea numărului de locuri necesare învățământului antepreșcolar din municipiu.
Pe lângă construcția și dotarea creșei cu tot ceea ce este necesar într-o creșă modernă, va fi construită și o parcare cu 40 de locuri.
La solicitarea Primăriei Municipiului Zalău, a fost obținută finanțare de aproximativ 21 de milioane de lei din fonduri europene pentru realizarea acestui obiectiv de investiții.
Construirea unei creșe de dimensiuni mari, însemnând 11 grupe a câte 10 copii cu vârste între 1 an și 3 ani, era imperios necesară la nivelul municipiului deoarece, an de an, zeci de familii nu reușeau să le fie acceptați copiii la creșă din cauza numărului mic de locuri. Situația s-a îmbunătățit odată cu construirea și darea în folosință a creșei Meseș, dar și aici numărul locurilor este limitat la 55.
Municipalitatea vrea să mai construiască încă două creșe, în zone diferite ale orașului, creșe de dimensiuni medii, asemenea creșei Meseș. Pentru construirea creșelor, administrația locală asigură finanțarea costurilor de racordare la utilităţi (curent, apă, canal, gaz) și, bineînțeles, terenul necesar construcțiilor.