Pompierii militari din cadrul ISU au muncit la foc automat la sfarsitul de saptamana care tocmai s-a incheiat, deoarece au fost solicitati sa intervina la nu mai putin de 13 incendii de vegetatie, precum si la un incendiu izbucnit la o baraca din localitatea Recea Mica. In ciuda controalelor pe care le efectueaza reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Porolissum, oamenii nu se feresc sa dea foc vegetatiei uscate de pe terenuri in momentul in care le pregatesc pentru arat, astfel ca flacarile nu mai pot fi controlate si oamenii sunt nevoiti sa solicite interventia pompierilor. Potrivit informatiilor primite de la purtatorul de cuvant al ISU, Lucian Jacodi, pana duminica la orele pranzului, pompierii au raspuns la 14 solicitari prin apelul unic de urgenta 112.
Isteria vegetatiei in flacari a inceput vineri
In localitatea Surduc, satenii impreuna cu autoritatile locale si cu pompierii de la Jibou s-au chinuit pret de aproape trei ore sa stinga un incendiu izbucnit pe pasunea din localitate, incendiu ce s-a extins cu repeziciune si la padurea din imediata apropiere. Cum riscul ca padurea sa fie mistuita de flacari era destul de mare, s-a intervenit pe toate fronturile, iar pagubele produse au fost destul de mici. Viceprimarul comunei, Teodor Dragan, a declarat pentru Graiul Salajului ca doar o mica portiune din frunzisul padurii a ars, insa politia va continua cercetarile pentru a afla cine a provocat incendiul care a pus pe jar un sat intreg. Tot pompierii de la Jibou au intervenit sambata sa stinga alte doua incendii de vegetatie in comuna Babeni. Unul dintre incendii a izbucnit pe un teren agricol din satul Poienita, iar al doilea incendiu a izbucnit la iesirea din satul Babeni, spre Clit. In ambele situatii, incendiile au fost provocate de oamenii care isi curatau terenurile agricole.
Detasamentul de pompieri Zalau a fost solicitat sa intervina la sase incendii, dintre care patru au izbucnit sambata seara. Doua incendii au avut loc pe strada Sarmas, unul pe strada Giurgiului, unul in Ortelec, iar altul in Rastoltu Desert. Toate cele cinci incendii au fost de vegetatie uscata, aprinsa intentionat de localnici. A sasea interventie a pompierilor din Zalau a fost pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o baraca situata la intrarea in localitatea Recea Mica. Nici pompierii din |imleu si Nusfalau nu au somat in week-end. Acestia au intervenit pentru stingerea incendiilor de vegetatie in Maieriste si Cizer, respectiv Sici si Marca.
Incendiatorii vor fi amendati
Pentru ca incendiile de vegetatie s-au inmultit considerabil in ultimele doua saptamani si, in majoritatea cazurilor, cei care provoaca incendiile nu sunt iden-tficati, ISU Porolissum a incheiat un parteneriat de colaborare cu Garda de Mediu si APIA Salaj. S-au constituit echipe mixte care vor merge si in aceasta saptamana in controale, iar cei care vor fi prinsi ca dau foc vegetatiei, vor fi amendati cu sume cuprinse intre 1.000 si 2.500 de lei. De asemenea, cu ajutorul APIA, ISU va identifica proprietarii terenurilor incendiate pana in prezent si va aplica sanctiuni.