Oficialii din Primarie au stabilit miercuri intr-o sedinta de lucru urmatoarele reglaje si modificari ce vor fi facute noii semaforizari din Zalau, numita Sistem de management al traficului. Modificarile propuse in iulie proiectantului, UTI Grup, de catre reprezentantii Primariei si de cei ai Serviciului Rutier al Politiei au fost implementate in unele locuri. In weekend, semafoarele de deasupra parcului si de pe Tudor Vladimirescu functioneaza in regim de intermitent, iar semaforul de pe strada 9 Mai, de langa Prefectura, este pe intermitent in afara orelor de varf, dar au mai ramas de reglat si de modificat cateva semafoare. Aici ne referim la dotarea semaforului din fata sediului Politiei si a celui de pe strada Tudor Vladimirescu, de langa fostul sens giratoriu, de la intersectia cu strada Fabricii, cu buton cu comanda manuala pentru pietoni.

Butoane de 10.000 de lei si manopera gratis de la UTI
Potrivit administratorului Zalaului Radu Nistorescu s-a ajuns la o intelegere cu firma UTI, care a proiectat sistemul de semaforizare, pentru ca modificarile discutate in iulie sa se concretizeze. „Am demarat lucrarile de reglare a unor semafoare. Firma UTI va fi cea care va efectua reglajele, intrucat suntem in garantie si nu vom plati absolut nimic. S-a convenit ca in diferite intervale orare, dar care nu sunt stabilite concret, sa fie unda verde pe bulevard. Nu s-au stabilit insa intervalele orare exacte. Vor fi stabilite abia dupa studierea valorilor de trafic. Pentru semafoarele la care vom pune buton cu comanda manuala, Primaria va achizitiona butoanele care se muleaza pe acest sistem inteligent. Estimam ca vor costa aproximativ 10.000 de lei, iar montajul va fi gratuit”, ne-a spus ieri Radu Nistorescu.

Putina rabare; sistemul este inteligent, nu si destept
Seful Directiei Generale de Administrare a Domeniului Public, Aurel Bican, ne-a comunicat ieri ca se lucreaza in trafic la constituirea <>. „Acum ne canalizam pe bulevard. Dupa ce se termina de configurat sistemul vom studia valorile de trafic si vom stabili cu exactitate intervalele orare in care se va da <> pe bulevard. Avem intervale orare stabilite de noi, cand traficul este mai accentuat. De exemplu, cand incepe scoala, intre 07,30 -18,15 si 14,00 – 17,00, traficul este mai accentuat. Dupa finalizarea configurarii sistemului, este posibil sa le modificam cu o jumatate de ora in plus sau in minus. Dar inca lucram la asta”, ne-a explicat Aurel Bican. Reprezentantii Primariei cer si acum rabdare cetatenilor pentru lucrarile care mai trebuiesc facute pana ca sistemul inteligent de semaforizare sa functioneze asa cum trebuie.

Politistii vor primi cazare si aparatura la DGADP ca sa ne amendeze
Protocolul inaintat de Primarie catre Politie, prin care soferii indisciplinati in trafic vor fi sanctionati, nu a fost nici acum semnat. Radu Nistorescu spune ca trebuie sa le mai puna la dispozitie politistilor de la Rutiera o incapere la sediul Directiei Generale de Administrare a Domeniului Public (DGADP) pentru a-si putea desfasura activitatea. De asemenea, dupa cum am mai precizat si in articolele anterioare, Primaria va trebui sa aloce fonduri pentru achizitionarea unui dispozitiv ce genereaza automat procesele verbale de contraventie, dar si a unei masini de implicuit ce faciliteaza procedura de impachetare a proceselor verbale ce se trimit contravenientului prin cores-pondenta.