Din 15 ianuarie, începe a doua etapă de vaccinare anti-COVID, care include persoanele în vârstă, persoanele cu boli cronice și angajații din domeniile esențiale.
A patra tranșă de vaccin Pfizer, mai exact alte 150 de mii de doze, a ajuns luni dimineață în România, urmând ca dozele să fie distribuite centrelor de vaccinare din țară.
În sistemul public, dar și în cel privat, se fac încă de săptămâna trecută liste pentru programarea persoanelor care se pot înscrie în etapa a doua a campaniei.
În funcţie de codul CAEN, se va verifica dacă firmele sau instituțiile respective desfăşoară o activitate esenţială și dacă lucrătorii se califică, astfel, pentru a fi vaccinați în cea de-a doua etapă.
În etapa a doua de vaccinare sunt cuprinși adulții cu vârsta peste 65 de ani; persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate, lucrătorii care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale. Intră în ultima categorie personalul-cheie pentru funcționarea instituțiilor statului, respectiv Parlament, Președinție, Guvern, ministere și instituții subordonate acestora; personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și al autorității judecătorești; personalul din sectorul economic vital: procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază, și anume: panificație, lactate, carne, fructe și legume; uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă; centrale elcetrice, producție, transport și distribuție curent electric; unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi; unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare; noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale; comunicații, și anume Serviciul de Telecomunicații Speciale, radioul și televiziunea naționale; personalul din învățământ și creșe; personalul poștal și din servicii de curierat; personalul cultelor religioase; personalul din mass-media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2, cum ar fi reportaje în unități medicale; personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.
Potrivit autorităților, etapa a doua de vaccinare cuprinde peste 5 milioane de persoane vârstnice și cu boli cronice.
Înscrierile pentru etapa a doua pot fi făcute prin intermediul angajatorului, pentru personalul care desfăşoară activităţi în domenii-cheie, esenţiale; individual, pe platforma informatică, pentru persoanele care au vârsta peste 65 de ani; prin intermediul medicului de familie, pentru persoanele care au vârsta peste 65 de ani şi pentru persoanele aflate în evidenţă cu boli cronice, indiferent de vârstă; prin aparţinători, pentru persoanele care au vârsta peste 65 de ani; prin apelarea call centerelor, pentru persoanele care au vârsta peste 65 de ani şi pentru persoanele aflate în evidenţă cu boli cronice, indiferent de vârstă; prin direcţiile de asistenţă sociale de la nivelul primăriilor, pentru persoanele care au vârsta peste 65 de ani şi pentru persoanele aflate în evidenţă cu boli cronice, indiferent de vârstă.
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat că persoanele din prima etapă a vaccinării, adică lucrătorii din domeniul sănătății și social, vor putea să se vaccineze în continuare, chiar dacă începe etapa a doua.
Etapa a treia a campaniei de vaccinare, care cuprinde populația generală, ar trebui să înceapă în luna aprilie.
Săptămâna trecută, Comisia Europeană a aprobat folosirea celui de-al doilea vaccin împotriva COVID-19, produs de compania americană Moderna. Acesta este mai ușor de utilizat pentru că nu trebuie transportat și păstrat la temperaturi atât de scăzute ca cel produs de Pfizer.
În prima etapă nu s-au vaccinat nici măcar 1/3 din medici. Puțin, puțin
In prima etapă s-au vaccinat mai puțin de o treime dintre medici. Puțin, puțin
Nu s-au vaccinat nici o treime dintre medici și sărim la altă etapă ?