Pana acum s-au vaccinat impotriva gripei aproape noua mii de salajeni.

Autoritatile din Sanatate atrag atentia oamenilor sa se pregateasca si sa ia masuri impotriva imbolnavirilor cu gripa, virus ce se preco-nizeaza ca va ajunge si in Romania la inceputul lunii februarie, dupa ce a afectat locuitori din Franta, Olanda si Rusia. Seful Centrului Natio-nal de Referinta pentru Gripa, doctorul Viorel Alexandrescu, a declarat ca dupa 1 februarie se asteapta „ca numarul de detectii cu virusuri gripale si numarul de imbolnaviri sa creasca”, dupa ce virusul a facut primele victime in Statele Unite, a strabatut oceanul si a atacat locuitorii din statele europene.
Directorul executiv al Directiei de Sanatate Publica, DSP) Salaj, Ligia Marincas, informeaza ca salajenii trebuie sa evite in aceasta perioada aglomeratia, sa se hraneasca corespunzator, sa respecte regulile de igiena si sa se vaccineze impotriva gripei pentru a preveni imbolnavirile cu virusul gripal. „Imunizarea impotriva gripei a decurs bine si in acest sezon. Potrivit ultimelor centralizari trans-mise saptamana trecuta, in Salaj au fost imunizate 8.892 de persoane, iar vaccinarea continua”, a precizat directorul DSP Salaj.
Ultima pandemie de gripa a fost inregistrata in Romania in sezonul rece 2009-2010, iar pentru prevenirea imbolna-virilor cu gripa, pentru campaniile de vaccinare anti-gripala si pentru asigurarea stocurilor de vaccin antigripal, Ministerul Sanatatii a alocat opt milioane de lei pentru repornirea productiei de vaccinuri antigripale roma-nesti la Institutul Cantacuzino.
Ligia Marincas, este de parere ca reluarea activitatii Institutului Cantacuzino si repornirea liniei de productie sunt vesti bune atat pentru medici, cat si pentru pacienti, deoarece producerea unor vaccinuri aici va duce la existenta permanenta a acestora in stocuri si nu vor mai exista emotii ca anumite vaccinuri nu se gasesc pe piata. „Faptul ca Institutul Cantacuzino va incepe sa produca vaccinuri nu face decat sa ne bucure. Ne-am dori ca pe langa vaccinul gripal sa produca si BCG, care a lipsit o perioada scurta de pe piata, dar si Vaccinul Tetanic Absorbit (VTA), care este un vaccin des utilizat atat in cabinetele medicilor de familie, cat in unitatile de primire a urgentelor. De exemplu, acesta din urma, cumparat din import, a fost mult mai scump si mult mai greu de gasit pe piata decat vaccinul produs inainte de Institut. Este furnizorul cu care noi ne-am obisnuit si cu care am colaborat foarte bine. Autorizarea/acreditarea Institutului este un lucru bun”, precizeaza directorul DSP Salaj.

Zalauanii nu se tem de virusi

Zalauanii nu sunt panicati de anuntul ca vine gripa peste noi. Unii s-au vaccinat preventiv, iar altii, pe langa tratamentele medicamentoase de la doctori, stiu si alte trucuri pentru a invinge boala, pentru ca, vorba aceea: „cu medicamente trece in sapte zile, fara medicamente, intr-o saptamana”. „Cu ceaiuri trece, cu tratamente naturiste, fara medicamente”, e de parere o doamna. Tot ceaiuri de tei, de cozi de cirese sau de musetel ne recomanda si o alta doamna, care recunoaste ca a facut, pentru mai multa siguranta, si vaccinul antigripal. Crede totusi ca, de multe ori, ceaiurile sunt mai bune decat medicamentele. Un domn care este racit ne spune ca se trateaza eficient cu palinca de prune, in timp ce sotia lui recomanda totusi ca leac ceaiul de ceapa. O alta doamna ne marturiseste ca un alt remediu potrivit in lupta cu gripa este usturoiul. Deocamdata, in judet stam bine. La medicii de familie nu a fost inregistrat niciun caz de gripa, doar viroze respiratorii si pneumonii.