Primaria Zalau ridica neputincioasa din umeri
In evidentele Directiei de Patrimoniu a Primariei Zalau se afla 99 de locuinte sociale. Primaria Municipiului Zalau are o problema cu faptul ca multe dintre dintre acestea sunt ocupate de familii care, odata ce s-au pripasit in ele, nu isi achita cheltuielile si, ca urmare, administratia locala le-a actionat in instanta, cerand evacuarea lor. Viceprimarul Daniela Cota ne declara la inceputul acestei luni: „Suntem in litigiu cu cateva locuinte care sunt ocupate abuziv de anumite persoane. Speram sa obtinem prin instanta o hotarare care va duce la evacuarea lor”. Asadar, Primaria incearca sa evacueze cateva familii de rau platnici pentru a adaposti alte familii care reprezinta cazuri sociale, cu speranta ca acestea vor fi mai de treaba.
Repartizarea locuintelor sociale a fost aprobata in cadrul sedintei de Consiliu Local ce a avut loc in 16 septembrie, intr-un consens total, dat de unanimitatea voturilor consilierilor locali. In urma analizei celor 309 cereri, doar opt solicitanti au fost eligibili, restul de 301 fiind respinsi. Daniela Cota, care a fost si presedintele Comisiei pentru acordarea locuintelor sociale, spune ca „motivul pentru care nu s-au acordat mai multe locuinte celor nevoiasi este ca cei mai multi dintre solicitanti nu au avut dosarul complet si s-au rezumat doar la a depune o cerere”. Lasandu-i la o parte pe cei 301 care nu s-au regasit pe lista norocosilor repartizati pentru a primi locuinta sociala, nici ceilalti opt nu sunt mai „binecuvantati”. Reprezentantii Primariei Zalau precizeaza ca sunt disponibile doar patru locuinte, pe care in momentul de fata le reconditioneaza. In ordinea punctajului acumulat, primii patru de pe lista vor ocupa aceste locuinte. Restul…e tacere. Vor fi repartizati pe masura ce altii vor fi evacuati. Pana cand isi va incheia Primaria Zalau socotelile cu rau platnicii din locuintele sociale si pana cand vor elibera spatiile, cei patru care au indeplinit conditiile necesare pentru a avea un acoperis deasupra capului, cel mai probabil vor dormi pe strazile amortite de frig ale orasului, rugandu-se pentru vremuri mai calde. S-au bucurat degeaba luna trecuta, cand reprezentantii Primariei ii anuntau ca au primit locuinta. Numele lor apare doar pe o lista a celor „eligibili din punct de vedere legal pentru a primi locuinta sociala”, pentru ca in realitate raman tot in strada.
Graiul Salajului: Care este explicatia faptului ca Primaria Zalau a acordat opt locuinte sociale, in conditiile in care au fost eliberate doar patru dintre acestea?
Primaria Zalau: Primaria Municipiului Zalau a acordat opt locuinte sociale; Comisia a fost desemnata pentru a analiza dosarele depuse si a realizat o lista de prioritati. Din pacate, solicitantii (peste 300) nu au completat dosarele, iar din cele noua dosare completate, doar opt au fost eligibile. Deci, lista de prioritati contine opt persoane/familii.
Graiul Salajului: Cine sunt cei patru „eligibili” care inca nu au intrat in posesia locuintei si unde locuiesc ei in acest moment?
Primaria Zalau: Toti cei din lista sunt eligibili. Lista se regaseste in HCL nr. 231/16 septembrie 2013, Anexa 1 – http//www.zalausj.ro/ro/hotarari/2013/h231-2013-anexa1.pdf.
Graiul Salajului: Care sunt solutiile concrete pe care le are Primaria Municipiului Zalau pentru cele patru familii care nu detin o locuinta pe timp de iarna? Ce se va intampla cu ele?
Primaria Zalau: In limita posibilitatilor vor fi atribuite locuinte sociale.
Graiul Salajului: Care sunt sansele reale ale familiei Kallai Levente sa primeasca locuinta sociala in aceasta iarna, avand in vedere ca este a saptea pe lista celor eligibili, dar si pentru faptul ca risca sa le ramana fetita in grija celor de la Asistenta Sociala?
Primaria Zalau: In masura in care vor fi locuinte libere, acestea vor fi repartizate; membrii familiei Kallai Levente beneficiaza de diferite forme de ajutor (sprijin) din partea statului.
Am cerut Primariei Zalau lamuriri legate de solutiile pentru cei carora cerul le este si acum acoperis, desi sunt „eligibili” pentru locuinte sociale. Si mai ales, ce solutii au pentru unele familii care risca sa isi piarda copilul pentru ca nu au adapost. Am constatat ca Primaria ridica neputincioasa din umeri in fata acestor probleme, prin raspunsuri evazive, fara continut.