Tamba Ionuţ George a fost prins in timp ce vindea etnobotanice unui copil de 13 ani in faţa şcolii generale „Simion Bărnuţiu” din Zalău. DIICOT a identificat 50 de consumatori cu varste pană in 20 de ani.
In urma activităţilor informativ-operative desfăşurate de către poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj, in cooperare cu Biroul Teritorial Sălaj – DIICOT, s-a stabilit faptul că, incepand cu anul 2010, pe raza judeţului au fost identificate mai multe persoane implicate in traficul şi consumul de droguri de mare risc, etnobotanice interzise de lege. „Inculpatul Tamba Ionuţ George, din Zalău, a comercializat droguri de mare risc (…) unor tineri de pe raza municipiului Zalău, oraşelor Şimleu-Silvaniei şi Jibou, pentru sume cuprinse intre 200 – 400 lei gramul. Aceste droguri le achiziţiona de la o persoană din municipiul Galaţi, comenzile fiind făcute prin telefon sau Internet. Drogurile erau trimise periodic prin diferite firme de curierat, iar la primirea coletelor, inculpatul Tamba Ionuţ George făcea plata in ramburs”, ne-a declarat procurorul şef Dan Buduşan. Substanţele comercializate, in pliculeţe de 0,25 grame, erau vandute de la domiciliul lui Tamba ori in diferite locuri din Zalău, Jibou şi Şimleu Silvaniei. Potrivit procurorului Buduşan, „din cercetările efectuate pană in prezent s-a stabilit că in perioada 2010 – 2011, inculpatul a valorificat droguri de mare risc unor tineri cu varsta cuprinsă intre 13 şi 20 de ani, pentru sume cuprinse intre 20 şi 50 de lei”. De asemenea au fost identificaţi 50 de consumatori.
Marfă de 300 de milioane de lei vechi
In urma percheziţiei corporale, s-a stabilit că Tamba Ionuţ deţinea asupra lui un număr de 20 de plicuri cu substanţe etnobotanice, iar după efectuarea percheziţiei domiciliare, autorizate de Tribunalul Sălaj, la locuinţa acestuia au fost descoperite 823 plicuri cu substanţe etnobotanice a 0,250 grame fiecare, precum şi suma de 2550 de lei şi 10000 de forinţi, rezultată din vanzarea acestor etnobotanice. „Avand in vedere marfa descoperită cu ocazia percheziţiei domiciliare, se poate aprecia că valoarea acesteia pe piaţa neagră era de aproximativ 300 de milioane lei vechi”, a completat procurorul DIICOT.
Vindea drogurile pe geam ca şi la non-stop
Din cercetările efectuate, s-a stabilit că de cele mai multe ori vanzarea acestor droguri de mare risc a avut loc in apartamentul părinţilor lui Tamba Ionuţ, din cartie-rul Dumbrava Nord, şi intrucat acest apartament se afla situat la parterul blocului, tranzacţiile se efectuau la „geam”. „Totodată, aceste tranzacţii au fost efectuate şi in autoturismele inculpatului, un autoturism marca BMW şi unul marca Audi. S-a stabilit de asemenea, in baza cercetărilor efectuate, că numărul consumatorilor care achiziţionau droguri de mare risc de la inculpatul Tamba Ionuţ George erau de aproximativ zece persoane pe zi, acest număr fiind mai mare in perioada de weekend”, a conchis Dan Buduşan, şeful DIICOT Sălaj.
Prins in timp ce vindea droguri unui copil de 13 ani
In data de 22 iunie, poliţiştii de la antidrog şi procurorul DIICOT au incercat prinderea in flagrant a inculpatului, in timp ce acesta ii vindea droguri unui tanăr in varstă de 13 ani, in faţa Şcolii Gene-rale Simion Bărnuţiu din Zalău. Aflandu-se in autoturismul proprietate personală marca Audi, „cu numărul de inmatriculare SJ – 68 – XXX”, Tamba a incercat să „se sustragă percheziţiei corporale, reuşind să fugă de la locul faptei, fiind capturat insă de către poliţişti pe strada General Dragalina din cartierul Dumbrava Nord, unde incerca să ascundă substanţele etnobotanice”.
Arestat preventiv pentru 29 de zile
La o zi după prinderea sa in flagrant, Tamba a fost prezentat Tribunalului Sălaj cu propunere de arestare preventivă pe o durată de 29 de zile, instanţa de judecată admiţand sesizarea D.I.I.C.O.T şi a dispus aresta-rea preventivă a inculpatului pe o durată de 29 de zile. Acesta riscă o pedeapsă cu inchisoarea de la 10 la 20 ani. La această operaţiune au participat forţe de la SCCO Sălaj, BCCO Cluj-Napoca, SJIPI Sălaj, IPJ Sălaj – Serviciul de Intervenţie Rapidă, pentru prinderea in flagrant a distribuitorului de etnobotanice.