Viaţa fără smartphone: Competiţie de orientare sportivă pentru elevii din Zalău

Într-o lume în care telefonul mobil a acaparat viaţa multor tineri, atragerea lor către activităţi în aer liber, ce presupun antrenarea trupului şi minţii, este o adevărată provocare. Clubul Sportiv Pro-Silva Orientare a acceptat această provocare şi încearcă, prin diverse competiţii de orientare sportivă, să ofere tinerei generaţii o alternativă atractivă la nelipsitul smartphone.
Aşa s-a întâmplat vineri, în parcul central din Zalău, unde circa 120 de elevi din municipiu s-au întrecut la o competiţie de orientare organizată de către Clubul Sportiv Pro-Silva Orientare, în parteneriat cu două unităţi şcolare, în cadrul proiectului Erasmus+ „Compass 2”.
„Este prima competiţie dintr-un şir de concursuri şi activităţi care au loc sub egida Federaţiei Române de Orientare, pentru derularea de parteneriate, constând în realizarea de activităţi sportive de orientare, având ca scop promovarea acestei discipline în rândul elevilor, prin activităţi desfăşurate în proximitatea şcolilor. De asemenea, se doreşte dezvoltarea abilităţilor de orientare a elevilor, a încrederii în sine şi luarea de deciziilor în condiţii dinamice, încă de la vârste fragede şi crearea unei comunităţi sportive active în jurul şcolii, care să promoveze un stil de viaţă sănătos”, a precizat preşedintele Pro-Silva Orientare, Florin Dârjan.
La desfăşurarea competiţiei şi-au adus aportul şi profesorii de sport Mastan Dorin, Ignat Marian şi Ardelean Camelia de la Şcoala Gimnazială „Gheorghe Lazăr” Zalău.
În cadrul competiţiei de vineri, elevii au trebuit să descopere mai multe aşa numite posturi, orientându-se cu o hartă în format fizic, iar la fiecare post identificat să perforeze un cartonaş primit de la organizatori. Fiecare concurent a fost cronometrat separat, clasamentul final întocmindu-se în funcţie de numărul de posturi descoperite şi de timpul petrecut pe traseu.
Potrivit lui Florin Dârjan, proiectul „Compass”, în cadrul căruia a avut loc evenimentul de vineri, este un proiect de cercetare, derulat de Universitatea Tehnică din Viena, ce a realizat o aplicaţie pentru orientare cu acelaşi nume, disponibilă deja în Magazin Play. La această aplicaţie şi-a adus contribuţia şi Federaţia Română de Orientare, prin furnizare de informaţii despre concursurile de orientare, traducerea şi testarea aplicaţiei.
„Proiectul îşi propune să promoveze orientarea ca sport ce aduce multiple beneficii sănătăţii şi să se alinieze cerinţelor societăţii digitale în care ne aflăm, prin realizarea unei aplicaţii gratuite. La ce este utilă această aplicaţie? Profesorii de sport ar putea face orientare cu elevii, la ore, în curtea şcolii, fără să aibă nevoie de materiale de concurs scumpe. Aşa că nu va fi nevoie neapărat de harta printată, lampioane şi staţii pentru a face un traseu şi a se vedea dacă ai trecut prin posturile de control”, a adăugat sursa citată.
Proiectul Compass se derulează în parteneriat cu Universitatea din Viena, Federaţia Bulgară de Orientare, Club Atu Kosice Slovacia şi Clubul OK Zlatorv Prilep Macedonia de Nord.




