In prezent in comuna Camar traiesc circa 1.500 de maghiari si doar 70 de romani. Subprefectul judetului Salaj, Vegh Alexandru, a fost prezent, zilele trecute, la evenimentul „Simbioze culturale”, organizat la pensiunea Kemsilvanum de catre Fundatia culturala Pro Camar, cu sprijinul financiar al Centrului de Cultura si Arta al Judetului Salaj Salaj.

rn

Potrivit organizatorilor, evenimentul si-a propus promovarea simbiozelor intre cele doua etnii, romana si maghiara, ce traiesc in comunitatea din Camar.
in prezent in comuna Camar traiesc circa 1.500 de maghiari si doar 70 de romani.
La momentul artistic organizat cu acest prilej a fost interpretata o melodie populara maghiara pe versurile poetului Mihai Eminescu, de asemenea, fiind recitate poezii in limba romana cu traducere in maghiara si poezii in maghiara, traduse pentru asistenta in limba romana.
Versurile poeziei eminesciene „De ce nu-mi vii”, cantate pe fondul unui cantec popular maghiar, au putut fi auzite vineri, in localitatea Camar, la un eveniment artistic care si-a propus promovarea simbiozelor intre cele doua etnii ce traiesc in comunitatea din comuna salajeana.
„Sunt prea putini cei care stiu ca aceasta comuna este o comunitate unde traiesc impreuna, alaturi de maghiari, o comunitate compacta de romani, care au cunoscut si vremuri mai bune. in anii 1960, din totalul de 3.500 de locuitori, 360 erau romani. Au plecat, s-au mutat la oras si din cand in cand a trebuit sa gasim momente, ocazii, sa ne intalnim cu fostii prieteni, cu fostii colegi de scoala si, bineinteles, sa vorbim despre lucruri frumoase, despre tot ce inseamna o istorie, un trecut comun. Cand vorbim despre aceste culturi care traiesc in paralel, practic nu este un paralelism, ci o existenta in simbioza culturala si tot ce inseamna sa traim impreuna. Despre asta am vrut sa vorbim astazi, bazandu-ne pe versuri scrise de la Eminescu sau Ady Endre, pana la poetii care erau prezenti in sala”, a declarat vineri, Attila Szoboszlai, presedintele Fundatia culturale Pro Camar.

rn

Potrivit acestuia, la momentul artistic organizat cu acest prilej a fost interpretata o melodie populara maghiara pe versurile poetului Mihai Eminescu, de asemenea, fiind recitate poezii in limba romana cu traducere in maghiara si poezii in maghiara, traduse pentru asistenta in limba romana.

rn

„in aceasta cultura a romanilor si maghiarilor, vrand-nevrand, recunoastem elemente comune. Mai mult, atunci cand ne-am pregatit pentru acest eveniment am gasit si o poezie de Eminescu, interpretata pe fondul unui cantec popular maghiar. Este vorba de poezia de dragoste „De ce nu-mi vii”. Romanii din sala au stiut versurile poeziei, iar majoritatea maghiarilor au recunoscut fondul muzical, prietenii din Ungaria veniti la acest eveniment cantand alaturi de noi, chiar daca nu cunoasteau bine versurile, pentru ca ei cunosteau muzica. Vorbim despre simbioze. Ce altceva ne mai trebuie sa demonstram ca traim impreuna si ca avem o gramada de suprapuneri in tot ce vedem, in tot ce traim, in tot ce gandim. Ma incanta faptul ca au venit acasa mai multe familii dintre cele care au plecat. Vorbesc de prietenii mei romani, fostii mei colegi de scoala, care au venit cu aceasta ocazie si au vazut ca la Camar se canta, se recita romaneste si ungureste si suntem impreuna si ne simtim bine” a mai precizat Attila Szoboszlai.