Judecătorul a acordat un nou termen pentru a fi audiate cele cinci persoane care au obţinut locuinţă ANL cu ajutorul unei cereri de adopţie.
Tribunalul Sălaj a decis vineri să amane pentru 4 februarie procesul intentat Primăriei Zalău de către Prefectura Sălaj pentru revocarea a cinci locuinţe ANL, obţinute de persoane care au depus la dosar o cerere de adopţie a unui copil, insă nu au mai adoptat pană acum niciun copil. „Ulterior introducerii cererii in instanţă am formulat anumite precizări, in sensul in care am cerut introducerea in cauză şi a titularilor contractelor de inchiriere. In această situaţie, instanţa a decis să amane pentru 4 februarie procesul şi cele cinci persoane să fie chemate personal la interogatoriu”, a explicat decizia instanţei Alexandru Bujor, juristul Instituţiei Prefectului.
La primul termen s-au prezentat doar juriştii celor două instituţii, nici una din cele cinci persoane nefiind prezente in sală. Doar tatăl unuia dintre beneficiarii de locuinţă ANL a venit la Tribunal pentru a vedea dacă işi pierde sau nu fiul apartamentul. Intrebat de reporterul Graiul Sălajului de ce fiul său nu a mai adoptat un copil, după ce a depus o cerere de adopţie, omul ne-a spus senin că „s-a răzgandit băiatul”.
I-a interesat locuinţa, nu adopţia
Acţiunea de contestare a celor cinci contracte de inchiriere atribuite in 2010 vine după ce Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sălaj (DGASPC) a constatat că „motivaţia de a adopta pentru acele persoane a avut ca scop doar obţinerea unei locuinţe ANL şi nicidecum interesul superior al copilului, acela de a avea o familie”. „Pentru cele trei persoane care au depus cereri de adopţie in anul 2009, cat şi pentru cele cinci care au depus cereri in 2010, toate cu scopul de a avea prioritate in obţinerea unei locuinţe ANL, nu vom proceda la evaluarea acestora in vederea eliberării atestatului, deoarece cunoaştem adevăratul motiv pentru care soli-cită adopţia şi nu ne permitem să irosim resurse financiare şi umane in sco-puri care nu vizează interesul superior al copilului”, se arată intr-o adresă trimisă de DGASPC Primăriei Zalău.
Primăria spune că legea a fost permisivă
După primul termen din proces, Radu Căpilnaşiu, primarul Zalăului, a ţinut să clarifice poziţia Primăriei faţă de tot acest „scandal”. „Nu considerăm că este ilegală această repartiţie şi nu este vina noastră că in lege se specifică că se acordă 10 puncte celor care iniţiază un proces de adopţie, şi nu celor care adoptă, ori se consideră intenţie şi o cerere de adopţie. Iar ceea ce declară doamna subprefect, Onorica Abrudanu, că s-a făcut un «abuz in serviciu» este o tampenie, s-a acordat punctajul stabilit de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului”, a declarat edilul Zalăului.