Opoziţia şi-a dat seama că nu poate caştiga lupta in Parlament şi se concentrează pe alegerile locale şi parlamentare din 2012.
Viitoarea alianţă PSD-PNL-PC a decis să pună accentul pe consolidarea şi dezvoltarea organizaţiilor locale din teritoriu, iar liderii PNL din teritoriu se gandesc deja la candidaturile pentru locale. Aliniaţi in spatele liderului PNL Crin Antonescu, liberalii din teritoriu işi fac deja calcule pe funcţii, deşi negocierile cu social-democraţii nu au inaintat, iar la centru contestatarii alianţelor cu PC şi PSD cer congres extraordinar. In sondaje, noua alianţă are undeva in jur de 60 la sută din alegători, iar analiştii politici sunt unanimi in a fi de acord că nu se va obţine atat la alegeri, dar că scorul va fi de peste 50 la sută, ceea ce il va obliga pe Traian Băsescu să numească premierul dorit de Opoziţie. Nu trebuie insă uitat că PD-L şi aliaţii săi au acum majoritatea şi pot schimba pe ici, pe colo, prin părţile esenţiale, Legea electorală.
Fiecare işi păstrează fotoliul, restul in funcţie de sondaje
Multă lume se intreabă care va fi protocolul alianţei PSD-ACD (PNL-PC) şi cum se vor impărţi candidaturile la alegerile locale şi parlamentare. Protocolul de colaborare intre ACD şi PSD va fi in mare parte la fel ca şi cel al alianţei PNL-PC. Surse din PSD au declarat că la alegerile locale se va merge pe liste comune şi candidaţi comuni. „Fiecare işi menţine «fotoliul» pe care il are in clipa de faţă şi restul se joacă pe bază de sondaje. Jocul este unul extrem de simplu. Cine are şefia Consiliului Judeţean şi primăria reşedinţă de judeţ le păstrează. Dacă nu au nici una şi nici alta, candidatul se va stabili pe bază de sondaje”, ne-a spus un pesedist. Totuşi, există şi varianta ca la alegerile locale să se candideze pe liste separate, idee susţinută de preşedintele PNL Sălaj, Radu Căpilnaşiu. In ce priveşte alegerile parlamentare, ACD şi PSD vor merge cel mai probabil pe liste comune. Fiecare partid păstrează colegiul in care are parlamentar momentan şi restul candidaturilor se desemnează pe bază de sondaje, dar ţinandu-se cont de procentajul de 50 la sută atribuit fiecărei părţi.
Tiberiu Marc: „Alianţa este un răspuns la situaţia Romaniei”
Preşedintele PSD Sălaj, Tiberiu Marc, consideră proiectul acestei viitoare alianţe ^un răspuns^ la situaţia in care se află astăzi Romania: ^nivel de trai din ce in ce mai scăzut pentru cei mai mulţi dintre romani, lipsa de soluţii pentru incurajarea mediului de afaceri şi o politică externă care ne-a adus in situaţia de izolare^. ^Preocuparea majoră a partenerilor acestei alianţe ar trebui să fie un răspuns convingător cu soluţii concrete la nevoile presante ale momentului. Clarificările doctrinare ar trebui să intereseze mai puţin in acest moment: soluţii bune- nici de stanga, nici de dreapta, ci in interesul tuturor^, a concluzionat Marc. De cealaltă parte a alianţei, deputatul Mirel Taloş spune că ar vrea ^să se respecte principiul celui aflat deja in funcţie, intr-o eventuală colaborare cu PSD^.