Romania este tara bolilor de ficat, dupa cum arata ultimele statistici, numarul persoanelor care mor anual din cauza bolilor cronice de ficat fiind in continua crestere. Ficatul este cel mai important organ intern al corpului omenesc, fiind raspunzator de aproximativ 500 de functii diferite, fiecare dintre acestea fiind esentiale vietii. Hepatita cronica si ciroza hepatica sunt printre cele mai cunoscute boli ale ficatului, in tara noastra inregistrandu-se aproximativ un milion de persoane purtatoare a virusului hepatic de tip C. In ultimele noua luni, in Salaj s-au inregistrat 69 de cazuri noi de hepatita, 66 de cazuri de hepatita A si trei cazuri de hepatita B. Aproximativ 40 la suta dintre persoanele care sufera de hepatita de tip B sau C se vor imbolnavi pe parcursul anilor de ciroza hepatica. Ciroza apare cu precadere la barbati, in special la cei care consuma bauturi alcoolice. Hepatita poate fi cauzata de expunerea prelungita la diferite medicamente, droguri, boli autoimune sau de infectii virale. Hepatita A este cunoscuta ca fiind “boala mainilor murdare” si poate fi prevenita prin vaccinare si, cel mai important, o igiena corporala corespunzatoare. Hepatitele B, C sau D sunt infectii mult mai grave decat cea de tip A. Virusul se gaseste in sange sau saliva si lacrimi si poate ramane activ in organism mai multi ani de la infectie, afectand treptat ficatul, si se transmite prin ace, obiecte ascutite folosite pe piele. Tratarea bolilor de ficat este foarte importanta, mai ales ca pana la aparitia cancerului la ficat este un pas foarte mic, iar in aceasta situatie vindecarea bolii este putin probabila.
Alimentatia este foarte importanta in tratarea bolilor de ficat
Persoanele care au fost diagnosticate cu una sau mai multe boli de ficat sunt obligate sa isi schimbe regimul alimentar. In primul rand este necesar sa se renunte la sare, mai ales daca or-ganismul retine lichide. Renuntarea totala la alcool este cea mai sigura varianta ca boala sa aiba o sansa in plus de a fi vindecata. Daca nu se renunta complet la consumul de bauturi alcoolice, afectarea hepatica progreseaza mult mai repede. Se recomanda consumul de paine integrala, salata verde, conopida, castravetii consumati cu coaja, gulii, dovlecel, varza rosie, varza acra, spanac, rosii, morcovi, pastarnaci, ridichi, telina si fructe. Cu cat bolnavii consuma mai multe legume si fructe proaspete, cu atat cresc sansele de vindecare a bolii. Este recomandat ca la o masa sa se combine doua legume care cresc in pamant, cu alte doua care cresc la la suprafata.
Ceaiul de ciulin si menta face minuni
Ceaiul de ciulin contine o substanta activa silimarina si este recomandat pentru orice afectiune a ficatului. Reteta: o lingurita de fructe de ciulin se opareste cu un sfert de litru de apa fiarta. Se lasa 10 minute la infuzat si se bea caldut de trei ori pe zi, cu inghitituri mici, pe nemancate. Pentru imbunatatirea gustului si pentru intarirea efectului se poate adauga menta, cu conditia sa se respecte cantitatile.