In mod normal cerealele depozitate mai mult de cateva saptamani trebuie aerate. Aerarea inseamna deplasarea unui volum relativ mic de aer prin masa de cereale, cu scopul de a controla temperatura cerealelor si de a dimi-nua riscul degradarii produsului.

Temperaturi cat mai scazute

Obiectivele principale ale aerarii sunt mentinerea unei temperaturi uniforme in masa de cereale , dar in acelasi timp temperatura trebuie sa fie cat mai mica. Aproape toate alimentele se pastreaza mai bine la temperaturi mai scazute. Cerealele nu sunt la fel de perisabile ca majoritatea produselor alimentare, totusi temperaturile scazute de pastrare sunt benefice. la aceste temperaturi este inhibata nu numai dezvoltarea mucegaiurilor ci si infestarea datorita daunatorilor. Racirea cerealelor de temperaturi de pana la 17 grade Celsius inhiba suficient de repede ciclul de dezvoltare a insectelor, astfel incat acestea nu se mai pot inmulti si nu mai degradeaza calitatea cerealelor. Dezvoltarea microorganismelor este de obicei accelerata prin cresterea temperaturii. Se estimeaza o crestere de doua pana la cinci ori a populatiilor de microorganisme pentru fiecare crestere cu 10 grade Celsius a temperaturii din depozit. Graul este mult mai rezistent la circulatia aerului si de obicei este depozitat cu umiditati mai mici decat in cazul porumbului.

Eliminarea mirosurilor straine

Mirosul de mucegai, mirosrile datorate functionarii defectuoase a uscatorului, precum si cele asociate cu utilizarea unor substante chimice conservante pot fi eli-minate sau intensitatea lor diminuata prin aerare. In cazul produselor recoltate in perioade reci exista optiunea pastrarii acestora in stare umeda cu ajutorul aerarii. De pilda porumbul poate fi pastrat la valori ridicate ale umiditatii cu conditia sa fie racit pana la temperaturi mai mici de 10 grade Celsius.