Motiunea de cenzura a picat in parlament. Pensiile, salariile dar si alte indemnizatii vor fi taiate, si asta pentru ca masurile de austeritate pregatite de executiv intra imediat in vigoare.
Imediat ce legea care contine masurile de austeritate este publicata in monitorul oficial, salariile tuturor bugetarilor vor fi reduse cu 25 de procente. Astfel, un invatator de la 900 de lei va ramane cu 675 de lei, preotii de la 1.000 de lei vor ramane cu 750 de lei, un profesor care castiga 1.200 de lei va primi 900 de lei, medicii de la un salariu de 1.400 de lei vor ramane cu 1.050 de lei, un politist de la 1.600 de lei va ramane cu 1.200 de lei, militarii care aveau un salariu de 2.000 de lei vor incasa 1.500 de lei. Pe lista taierilor se afla si pensiile si ajutorul de somaj. Ambele vor fi reduse cu 15 procente. Indemnizatia de somaj va cobori la 382 de lei lunar, iar pensia medie va ajunge la aproximativ 562 de lei. Tot cu 15 la suta va fi redusa si indemnizatia pentru creste-rea copilului si, in plus, mamicile nu vor mai primi nici trusoul pentru nou-nascuti. Eliminate vor fi ajutorul pentru tinerii casatoriti, in valoare de 200 de euro, subventiile pentru incalzire si biletele de odihna pentru pensionari.
Ce nu se taie
Guvernul nu se atinge de salariul minim de 600 de lei si de pensia minima de 350 de lei. Nici alocatiile pentru copii, bursele pentru studenti si indemnizatiile pentru persoanele cu handicap, veteranii de razboi si cei care au fost persecutati politic nu vor scadea. Neatinse vor ramane insa salariile angajatilor din companiile sau regiile de stat in care s-au operat deja restructurari, precum CFR.
Ultima speranta – Curtea Constitutionala
In conditiile in care motiunea PSD a picat, legile care prevad taierea salariilor bugetarilor si a pensiilor se considera adoptate de Parlament. Pot fi insa atacate, in termen de cinci zile de la adoptare, la Curtea Constitutionala. Parlamentarii PSD din Salaj, deputatul Iuliu Nosa si senatorul Gheorghe Pop, au declarat la finele saptamanii trecute ca grupul lor parlamentar va ataca aceste legi la Curtea Constitutionala. Magistratii Inaltei Curti de Justitie si Casatie arata ca legea privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar are, in realitate, ca obiect de reglementare o serie de restrangeri ale unor drepturi, precum cel la salariu. Masurile de taiere a salariilor si pensiilor, nu pot fi invocate de Guvern ca si caracter temporar la mai putin de sase luni, deoarece in 2009 au luat decizia zilelor de concediu fara plata, unde de asemenea au fost invocate prevederile articolului 53 din Constitutie. Atunci s-au invocat motive care tin de criza economica pentru restrangerea temporara a unor drepturi.
Veniturile ciopartite
Articole
Femeie în stare gravă în accidentul dintre Surduc și Var
Conducatoarea unui autoturism, o femeie de 66 de ani, din localitatea Surduc, în timp ce se deplasa pe DN1H, din directia Surduc spre Var, în împrejuri ce urmează a fi stabilite, a intrat în coliziune cu autoturismul care se deplasa pe sensul opus de mers, la volanul căruia se afla un bărbat de 54 de ani, din localitatea Lemniu, comuna Letca. În urma impactului, a rezultat ranirea a 4 persoane, una dintre acestea fiind transportată la spital,…
Mai mult...Crăciunul: o perspectivă nouă
”La început era Cuvântul, și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul. Toate prin El s-au făcut, și fără El nimic nu s-a făcut din ce s-a făcut.” (Ioan 1, 1-3) Dragilor, a mai trecut un an, a mai venit un Crăciun…. iar noi ne aflăm la câteva clipe distanță de Nașterea Mântuitorului, eveniment istoric fundamental care a despărțit timpul în două și care ne invită, și-n acest an, să-i fim contemporani. Cum ne găsește acest…
Mai mult...