Consilierii județeni și-au dat acordul, în ședința din 27 noiembrie, pentru dotarea SC Pază și Obiective, firmă aflată în subordinea Consiliului Județean Sălaj, cu vehicule noi, moderne, electoce și biodiesel.
Valoarea acestei investiții care urmărește creșterea siguranței traficului în județul Sălaj este de 23,5 milioane de lei. Achizițiile ar urma să se facă în baza unui proiect depus spre finanțare în cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027. Consiliul Județean Sălaj trebuie să suporte toate cheltuielile neeligibile ale proiectului, cât și contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, în cuantum de 471.364 lei.
Ar urma să se cumpere pentru SC Pază și Obiective 14 echipamente/utilaje multifuncționale, ce utilizează ca și combustibil alternativ energia electrică sau biodiesel.
Scopul acestei societăți, constituită ca unitate sub autoritatea Consiliul Județean Sălaj, este cel de a monitoriza, administra, întreține și de a executa reparații curente și intervenții de urgență la rețeaua de
drumuri județene, care are o lungime totală de 596,715 kilometri, având în componență 30 drumuri județene și un număr de 89 poduri. În funcție de calitatea lor, avem, potrivit administrației județene, circa 167 de kilometri de drum bun, 307 kilometri de drum de calitate medie, cam 121 de kilometri de drum în stare rea.
„Înlocuirea parcului auto existent cu unul electric aduce avantaje economice, ecologice și operaționale, reprezentând o investiție inteligentă pe termen lung. Deși poate necesita un cost inițial mai mare, beneficiile cumulate în economii de combustibil, întreținere și avantajele de imagine fac ca trecerea la un parc auto electric să fie o decizie justificată pentru companiile moderne”, explică administrația județeană.
Societatea are în prezent un parc auto destul de învechit, format din 29 de vehicule, fabricate începând din anul 1997, acestea fiind împărțite în 5 categorii: autoturisme și autoutilitare sub 3,5 tone, autocamioane peste 3,5 tone, utilaje, tractoare și remorci. Intră aici 6 autoturisme, 8 autoutilitare sub 3,5 tone, 3 autocamioane peste 3,5 tone, 3 utilaje, 6 remorci, 5 lame de zăpadă.
„Suma aproximativă folosită pentru întreținerea acestor vehicule, cu piese, manoperă, combustibil și
consumabile, în perioada 01.05.2022 – 01.05.2024 este de 1.290.486 lei fără TVA, la care se adaugă
cheltuielile cu Inspecțiile Tehnice Periodice, în sumă de 14.500 lei fără TVA și cheltuielile cu asigurările, în
valoare de 120.000 de lei fără TVA, ajungându-se la un total aproximativ de 1.424.986 de lei fără TVA. Dat fiind gradul de vechime al vehiculelor menționate, acestea au nevoie de reparații și întreținere în mod frecvent, ceea ce crește semnificativ costurile de operare. Pe măsură ce vehiculele acumulează kilometri, uzura asupra componentelor majore (motor, cutie de viteze, sisteme de frânare etc.) determină
intervenții regulate și costisitoare. Cheltuielile mari asociate parcului auto pot fi justificate prin mai mulți factori care influențează atât costurile de operare, cât și pe cele de întreținere, logistică și conformitate”, justifică administrația județeană intenția de a reînnoi parcul auto de la SC Pază și Obiective.