S-au implinit, ieri, 5 martie, 90 de ani de la moartea unuia dintre cei mai straluciti barbati ai Transilvaniei si ai tarii: George Pop de Basesti. Nascut aici, in aceasta binecuvantata frantura de pamant romanesc, supranumita si „Capitala a tarii codrilor”, George Pop de Basesti a reprezentat, de la inceputul si pana la sfarsitul vietii lui, chezasia eliberarii noastre si a libertatii noastre.
George Pop de Basesti era supranumit de Nicolae Iorga „batran al natiei”, iar la mormantul lui badea George, Octavian Goga spunea in 1935: „aici, in cripta de la Basesti se afla un capitol din istoria neamului romanesc”.
Este suficient sa amintim ca George Pop de Basesti a fost presedintele Partidului National Roman, presedintele grupului parlamentar al minoritatilor din Imperiul austro-ungar, ca apoi sa fie ales presedinte de onoare al Marii Adunari Nationale de la Alba-Iulia, unde a prezidat inaltatoarea solemnitate a unirii noastre, care ii consfintea lupta dusa timp de o viata pentru eliberarea neamului sau. Vor ramane scrise cu litere de aur pentru vesnicia istoriei noastre cuvintele rostite la 1 Decembrie 1918 la Alba-Iulia de catre George Pop de Basesti: „Si-acum slobozeste, Doamne, pe robul tau, ca vazura ochii mei mantuirea neamului”.
Vor ramane la fel de memorabile cuvintele cu care Iuliu Maniu il astepta la Alba Iulia, si citez: „Bine ai venit, bade George!”.
Da! A fost ultimul drum pe care badea George l-a facut, la 84 de ani, bolnav, calatorind cu trenul alaturi de alti delegati, urmariti pentru a fi impuscati de armatele republicii sovietice maghiare conduse de odiosul criminal Bela Kun, pe care trupele Generalului Traian Mosoiu l-au alungat si nimicit in timp ce in Ardeal rasuna cantecul: sus opinca, ajunsa pana pe cladirea Parlamentului unde Bela Kun urma sa instaleze conducerea comunista.
Sa nu uitam sprijinul pe care badea George l-a dat saracilor, flamanzilor din Moldova din 1907 si oricarui roman nevoias. Sa nu uitam ca acest falnic stejar de simtire romaneasca a luptat si a reusit sa scoata umilinta din sufletul ardelenilor oprimati si deznationalizati de o minoritate, atata amar de vreme. Sa nu uitam ca el ne-a redat mandria si libertatea, dand Ardealului si tarii o alta directie, o directie pentru vesnicie.
Se poate spune cu toata taria si azi ca daca doresti sa primesti lectii de patriotism, atunci sa vii la Basesti. Oricum, in ceea ce ne priveste, este bine sa stim ca Imnul national de azi a fost cantat la mormantul lui George Pop de Basesti si chiar pe ulitele comunei inca incepand din 1978, si tot in aceasta localitate s-a propus, cu peste un deceniu inainte de Revolutie, ziua de 1 Decembrie ca Zi Nationala a Romaniei.
Oare cati dintre noi stiu ca George Pop de Basesti l-a cunoscut pe Simion Barnutiu, ca a fost continuatorul lui si al lui Avram Iancu si ca pe Campia lui Horea de la Alba Iulia a fost declarata Unirea? Sa fim mandri de acesti vrednici conducatori din Bocsa, Basesti, Badacin si din tot Ardealul. Ei vor straluci de-a pururi in inimile romanesti ale Maramuresului, Salajului si Satmarului ca si in inima fiecaruia.
Felicit liceul care a organizat aceasta manifestare si care poarta cu multa mandrie numele marelui Gh.Pop de Basesti. Badea George venit din istorie ne obliga sa ne rugam mereu pentru neamul nostru romanesc si sa nu uitam sa cantam la mormantul „batranului natiei”, macar o data pe an, cantecul „Desteapta-te romane”. Multumesc!