Intalnirea mai marilor agriculturii salajene cu reprezentanti ai presei locale de joi, 5 martie a.c, a pus pe tapet cateva probleme privind sprijinirea fermierilor in accesarea fondurilor europene. In speta a fost vorba despre Masura 141 – Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta si Masura 112 -Instalarea tinerilor fermieri. Directorul general al DADR Ioan Bujita a inceput prin a face precizarea ca desi pentru Masura 141 termenul limita de depunere a proiectelor, (27 februarie a.c) a expirat, urmeaza o noua sesiune in vara. Programul de subventionare a fermelor de subzistenta se desfasoara pana in anul 2013. Perioada de finantare a fermelor este de cinci ani si incepe odata ce proiectul a fost depus si a devenit eligibil. Chiar si in 2013 poate fi depus proiectul si el va fi valabil pana in 2018. Zsigmond Alexandru, inca director executiv al Oficiului Judetean de Consultanta Agricola Salaj, a prezentat situatia depunerii proiectelor pentru cele doua masuri. Domnia sa a mentionat faptul ca sesiunea de depunere a proiectelor pentru Masura 112 s-a prelungit pana in data de 27 martie 2009. OJCA a sprijinit fermierii in accesarea fondurilor europene prin FEADR intocmind proiecte gratuite pentru Masurile 112 si 141 si contracost pentru Masura 121-Modernizarea exploatatiilor agricole. In total au fost depuse 117 cereri de intocmire a proiectelor, din care au fost rezolvate 95, adica s-au intocmit proiecte si au fost depuse. Pentru Masura 112-Instalarea tinerilor fermieri au fost depuse cinci proiecte in suma totala de 108.787 euro. Pentru Masura 141 – Sprijinirea fermelor de subzistenta s-au intocmit si au fost depuse 85 de proiecte cu o valoare de 637.500 euro. La Masura 121 -Modernizarea exploatatiilor agricole s-au depus 5 proiecte (patru proiecte pentru achizitii utilaje agricole si unul pentru ferma mixta) insumand 3.498.395 euro. Valoarea totala a celor 95 de proiecte este de 4.242.682 euro. In prezent, se lucreaza la inca patru proiecte pe Masura 112, avand in vedere ca termenul limita s-a prelungit.
In alta ordine de idei, dl.Ioan Bujita ne-a informat ca s-a redeschis piata de produse traditionale,care se tine, in fiecare duminica dimineata, pe platforma din fata prefecturii. Isi pot etala marfa, aici, producatorii care au atestat pentru produse traditionale sau sunt in curs de atestare.
In primele doua luni ale anului 2009, s-au depus proiecte de peste patru milioane euro
Articole
Negocierea colectivă în firmă, condiție pentru a mai prinde contracte cu statul
Obligația de a iniția negocieri colective în vederea încheierii unui contract colectiv de muncă se aplică tuturor angajatorilor care au cel puțin zece angajați. Inițiativa negocierii aparține oricăreia dintre părți, iar termenul pentru desfășurarea acesteia este de 45 de zile, cu posibilitate de prelungire prin acordul părților implicate. Deși prevederea există din 2022, fiind stipulată în Legea nr.367/2022 privind dialogul social, Legea nr.283/2024, publicată în luna noiembrie a anului trecut, pune un accent mai mare pe promovarea…
Mai mult...Ordonanța „Trenuleț” scoate CFR-iștii în stradă
Vineri, 24 ianuarie, în Piața Victoriei, va fi un mare protest, la care ar urma să participe 30.000-40.000 de persoane. Printre cei nemulțumiți se numără angajații Căilor Ferate Române, care susțin că sunt puternic afectați de Ordonanța „Trenuleț”. Conform declarațiilor făcute de Rodrigo Gabriel Maxim, Președinte al Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, la protestul de vineri, „vor participa CFR-iști, rezerviști, polițiști, siderurgiști, mineri toate categoriile sociale. Noi, CFR-iștii, protestăm pentru că prin intermediul Ordonanței ‘Trenulețul’ ni…
Mai mult...