In frunzele sale se gasesc substante cu proprietati antitumorale, antioxidante si antiinflamatoare. Folositi-o mai ales cruda!
Scurt istoric
Modesta varza pe care o punem atat de des in oale si farfurii si pe care o celebram in triumf la Sarbatorile de iarna, a fost candva o planta salbatica, de padure. In urma cu mii de ani ea a fost „domesticita” de catre populatiile din bazinul Marii Mediteranene. In Dacia, se pare ca varza a fost adusa de celti cu trei milenii in urma, care o foloseau atat ca aliment, cat si ca medicament, ori ca ingredient magic. Dar in ciuda vechimii ei ca leac popular, varza a inceput sa fie cercetata de oamenii de stiinta abia in ultimii 15 ani.
Cum o folosim?
Valoarea curativa a acestei legume este strict dependenta de modul ei de preparare. Exista trei variante de preparare: cruda (sub forma de salata sau suc proaspat); preparata bland (adica murata sau fiarta in abur); preparata vreme indelungata (adica fie fiarta mai mult de 15 minute, calita la cuptor, prajita etc) Substantele responsabile in mare masura de efectele anicancerigene ale verzei sunt partial distruse prin fierberea scurta si prin murare si sunt total distruse prin prepararea indelungata.
Ce boli putem preveni?
Hepatita, bolile de ficat in general, datorita sulforafanului – o substanta continuta de varza care stimuleaza producerea unor enzime cu rol de toxifiere a ficatului. Se recomanda consumul verzei crude, maca de trei ori pe saptamana.
Boala canceroasa Studiile au aratat ca varza consumata cruda, murata sau gatita rapid are efecte antitumorale si anticangerigene. Trei-cinci zile pe saptamana, in care consumam cate 200 de grame de salata de varza ne pot salva viata punandu-ne la adapost de o incredibila multitudine de forme de cancer: cancerul vezicii urinare, cancerul de prostata, cancerul la san, cancerul de colon si de rect, cancerul pulmonar
Cataracta Salata de varza cu ulei de masline este o excelenta sursa de vitamina C si vitamina A. Ambele vitamine au un puternic efect antioxidant si, intre altele, stopeaza procesul de producere a cataractei.
Tratamente interne
Ulcerul gastric. Stidiile facute de mai multe echipe de medici arata ca o cura de suc proaspat de varza, din care se ea cate un litru pe zi, vindeca spectaculos aceasta afectiune intr-o proportie de 45-50 la suta. Si aceasta intr-un timp uluitor de scurt, sub doua saptamani.
Polipi intestinali. Sulforafanului continut de varza inhiba dezvoltarea polipilor intestinali si chiar provoaca remisia acestora. Se recomanda varza sub forma de salata, din care se consuma cate 300 de grame zilnic, in cure de tei luni, urmate de o luna de pauza.
Obezitate. Curele de slabire pe baza de varza fac adevarate furori. Cea mai populara este de departe cura de supa de varza.. Insa cel mai eficient este consumul zilni, macar la pranz si la cina, a cate 200-300 de grame de salata de varza cruda, poate face minuni in reglarea ponderala, e drept, pe termen lung.
Infectii respiratorii – varza, mai bogata in vitamina C decat portocalele are putine calorii si multe substante cu efect antioxidant, contine magneziu, potasiu, calciu. Se administreaza proaspata sub forma de salata, cate 300-400 de grame pe zi pentru bolnavii cu infectii respiratorii.
Constipatia – cel mai simplu, tratamentul este consumul de varza murata, macar 200 de grame pe zi. In varza murata se gasesc asa-numitele „bacterii prietenoase” care combat constipatia prin reglarea florei intestinale.
Tratamente externe
Arsuri de gravitate mica si medie – se fac spalaturi si se pun comprese vreme de 15 minute, cate doua-trei pe zi cu suc proaspat de varza. Are efect antiinfectios
Rani care se vindeca greu -se pun zilnic comprese cu suc de varza, care se tin vreme de o ora, dupa care se lasa zona tratata sa se usuce la aer inca o ora.
Eczemele infectioase, infectii fungice Frunzele de varza proaspat zdrobite cu ciocanul pentru snitele se pun in zona afectata, apoi se aplica deasupra un nailon care sa se fixeaza cu leucoplast. Se lasa sa actioneze vreme de patru ore pe zi. Aplicatia se face pana la vindecare
Cancer de piele – se pune zilnic si se tine vreme de 4-6 ore pe zona afectata o cataplasma din frunze de varza. Foarte multe persoane au beneficiat de uimitoarele efecte ale acestui tratament simplu, care a dat rezultate acolo unde cele mai savante si invazive metode de tratament au dat gres.
Dureri reumatice – pe zona afectata se pun dimineata si seara frunze de varza bine zdrobite. Se tin minimum doua ore. Intern se consuma cate unu-doua pahare de suc proaspat de varza pe zi, in cure de 40 de zile, urmate de 14 zile de pauza.