Varza este o legumă care poate fi consumată atât în formă crudă, cât și gătită sau murată și conține o mulțime de vitamine, fitonutrienți și antioxidanți benefici organismului. Originară din Europa, această legumă există de cel puțin 3.000 de ani. Astăzi, consumatorul poate alege între mai multe soiuri de varză, dar pentru a ajunge la acest rezultat au fost necesare secole de răbdare și nenumărate încrucișări. Această legumă poate varia de la culoarea verde la roșu și violet, iar frunzele pot fi netede sau încrețite.

Varza merită un loc aparte în medicina naturistă. Ea dă forță și vitalitate. Timp de sute de ani, varza a fost principalul medicament al românilor. Consumatorul nu o cunoaște suficient pentru că, în general, folosirea ei nu depășește stadiul culinar. Este o mină de săruri minerale: calciu, sulf, fosfor, potasiu, magneziu, cupru și vitaminele C, B, A, H, K. Clorofila pe care o conține favorizează producerea hemoglobinei din sânge, al cărei rol este vital în transportul oxigenului. Varza contribuie la tratarea anemiilor și a stărilor de oboseală. Ea revitalizează și remineralizează bolnavii și convalescenții. Extraordinara eficiență a verzei se observă în tratamentele interne și externe. În ultimele decenii, varza a fost obiectul a numeroase studii. Din leac băbesc, ea a primit statutul de medicament natural. Varza poate fi folosită în tratamentul a circa 80 de boli. Puterile ei se întind până la prevenirea cancerului de origine metabolică. În tratamentele externe, în special cataplasmele cu frunze de varză au efecte mai mult decât pozitive. Această legumă are efect de regenarare a țesuturilor.

Recent, doi cercetători americani au decoperit că varza conține un antibiotic natural care, asociat cu vitamina H, explică proprietățile sale cicatrizante. În afara puterii sale anti-necrozante, varza se dovedește a fi și un puternic antiscorbutic, un excelent reechilibrant nervos și un stimulent al imunității naturale. Diabeticii o pot consuma deoarece varza contribuie la reglarea valorii glicemiei. Pentru a obține efectele pozitive scontate, se recomandă să se consume varză cel puțin 3 săptămâni. Se va mânca mai des varza crudă, cu foile bine spălate, tăiate fâșii și servite ca aperitiv cu puțin ulei de măsline, sare și suc de lămâie. De asemenea, varza se poate consuma fiartă pe abur, înăbușită, pentru a-și păstra intacte elementele componente și pentru a fi asimilată de către stomacurile delicate.

În uzul extern, foile de varză se folosesc în acnee, dureri musculare, reumatism sau gută. În nevralgii (dentare, faciale, reumatismale, sciatică) aplicarea foilor de varză se face pe toată zona dureroasă. Alinarea durerilor se produce lent. În pneumonie, se acoperă tot toracele cu frunze de varză. Se păstrează această cataplasmă cam 4 ore. Pentru pleurezie, pleurită și tuberculoză se aplică cataplasmele în timpul nopții. De asemenea, astmul, bronșita,ulcerul varicos, varicele, flebitele și arteritele, colicile nefritice, litiaza, colicile hepatice și insuficiența hepatică pot fi ameliorate prin cataplasme cu frunze de varză.

În uzul intern, varza sau sucul de varză se folosesc în ascită, constipație, diaree și dizenterii, eczeme, dureri musculare și reumatismale, infecții intestinale sau scorbut. Se spune că sucul de varză este cel mai eficient dintre toate pansamentele gastrice și cicatrizante pentru ulcerul duodenal, colită sau boala Chron.

Deoarece conține iod, varza nu este recomandată persoanelor care suferă de hipertiroidă. În schimb, aceasta face parte din regimul celor care suferă de insuficiență tiroidiană.

După cum puteți observa, varza are foarte multe beneficii pentru sănătate, dar este recomandat ca înainte de utilizarea acesteia pentru diversele remedii naturiste să consultați un specialist în domeniu.