Oficialii europeni spun că vaccinul AstraZeneca poate fi administrat în continuare

Este sigur sau nu este sigur vaccinul AstraZeneca? Suspiciunile asupra vaccinului produs de britanici aU iscat o întreagă isterie în masă în toată Europa, implicit în România, cu atât mai mult cu cât la noi în țară disponibilitatea de vaccinare era, în mare măsură, pe varianta aceasta de vaccin. Au fost retrase loturi considerate problematice, unele țări au suspendat folosirea vaccinului, altele au continuat. Mai mult, Belgia a cerut dozele de vaccin AstraZeneca pe care alte țări au refuzat să le folosească. Nebunia a durat până la concluziile anchetei făcute de Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA).

Experții europeni au dat din nou undă verde vaccinului AstraZeneca

Comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentelor (EMA) a încheiat cercetările cu privire la suspiciunile de apariție a cheagurilor de sânge la persoanele care s-au vaccinat cu AstraZeneca.

Astfel, după întâlnirea Comitetului care a avut loc în 18 martie, s-a confirmat că beneficiile vaccinului în combaterea amenințării încă răspândite de COVID-19 (care în sine duce la probleme de coagulare și poate fi fatal) continuă să depășească riscul de efecte secundare, iar vaccinul nu este asociat cu o creștere a riscului general de formare a cheagurilor de sânge (evenimente tromboembolice) la cei care îl primesc. De asemenea, nu există dovezi ale unei probleme legate de loturi specifice de vaccin sau de anumite situri de producție,

Cu toate acestea, specialiștii spun că vaccinul poate fi legat cu cazuri foarte rare de cheaguri de sânge asociate cu trombocitopenie, adică niveluri scăzute de trombocite din sânge (elemente din sânge care ajută la coagulare) cu sau fără sângerări, inclusiv cazuri rare de cheaguri în vasele sanguine din creier.

Comitetul a fost de părere că eficacitatea dovedită a vaccinului în prevenirea spitalizării și decesului prin COVID-19 depășește probabilitatea extrem de mică de a dezvolta accidente vasculare sau cheaguri de sânge și a reiterat folosirea vaccinului în statele membre.

La ce trebuie să fim atenți dacă ne vaccinăm cu AstraZeneca

Vaccinul AstraZeneca nu este asociat cu un risc global crescut de tulburări de coagulare a sângelui. Au fost cazuri foarte rare de cheaguri de sânge neobișnuite însoțite de niveluri scăzute de trombocite din sânge (componente care ajută sângele să se coaguleze) după vaccinare. Cazurile raportate au fost aproape toate la femei sub 55 de ani. Deoarece COVID-19 ne poate afecta grav și este atât de răspândit, beneficiile vaccinului în prevenirea acestuia depășesc riscurile de reacții adverse. Cu toate acestea, cei care se vaccinează cu AstraZeneca sunt sfătuiți să fie atenți la următoarele simptome: senzație de respirație îngreunată, durere în piept sau stomac, umflături sau amorțeală la braț sau la picior, dureri de cap severe sau agravante sau vedere încețoșată după vaccinare, sângerări persistente, multiple vânătăi mici, pete roșiatice sau purpurii sau vezicule de sânge sub piele. În cazul în care apar astfel de simptome, experții europeni îndeamnă beneficiarii vaccinului să solicite asistență medicală promptă și să menționeze vaccinarea recentă cu AstraZeneca.

În țara noastră, vaccinul AstraZeneca se administrează din 15 februarie, timp în care aproximativ 300.000 de români au fost imunizați cu acest tip de ser.

În Sălaj, doar la Zalău se administrează în prezent AstraZeneca

În județul Sălaj avem în momentul de față zece puncte de vaccinare, iar în marea majoritate se administrează serul produs de compania Pfizer. Potrivit datelor oficiale de pe site-ul vaccinare.live.ro (unde putem vedea atât numărul de locuri disponibile, numărul de persoane de pe lista de așteptare, dar și serul administrat în fiecare locație în parte), se folosește vaccin Pfizer în prezent la centrele de la Hida, Sărmășag, Șimleu Silvaniei, Jibou, Cehu Silvaniei, Ileanda și Zalău. La centrul de vaccinare de la Crasna se folosește vaccin Moderna, iar la Zalău mai există o linie unde se administrează AstaZeneca.