Îninate de începerea celei de-a doua etape de vaccinare, care include pensionarii, bolnavii cronici și lucrătorii din domeniile cheie, esențiale, specialiștii din cadrul Spitalului Județean de Urgență Zalău explică, pe larg, rolul vaccinului împotriva COVID-19, desființând, totodată, o serie de mituri apărute în spațiul public, cu precădere în mediul online.

Vaccinul determină sistemul imunitar (sistemul natural de apărare al organismului) să producă anticorpi și celule sanguine, care acționează împotriva virusului, oferind astfel protecție împotriva COVID-19. Întrucât vaccinul nu conține virusul pentru a produce imunitatea, nu vă poate transmite boala COVID-19. 2.

De ce este important să te vaccinezi?

Scopul vaccinării, la nivel de masă umană este stoparea transmiterii interumane a bolii – acest lucru se obține dacă se vaccinează un procent cât mai mare de oameni, iar la nivel personal înseamnă obținerea imunității. Virusul Sars-CoV-2 poate cauza forme severe de boală COVID-19 și poate duce la complicații pe termen lung. Riscul de apariție a complicațiilor este mai frecvent în rândul persoanelor vârstnice și a celor cu boli cronice. Faptul că ești o persoană sănătoasă nu înseamnă că nu poți face boala COVID-19 și că nu o poți transmite mai departe. Poți să faci boala COVID-19 fără să ai nici un simptom și să o transmiți mai departe familiei sau prietenilor care se pot află într-o categorie de risc și pot face o formă severă a bolii.

Vaccinul o să mă protejeze?

În urmă vaccinării organismul dezvoltă anticorpi care te protejează de îmbolnăvirea cu virusul SARS-CoV-2. Există semnale că inițierea protecției se face la 12 zile postvaccinare însă efectul maxim se obține la 7 zile după doză a două de vaccin – 94.8%. Există totuși posibilitatea că unele persoane să facă boala după vaccinare, însă vor face o formă mai ușoară. Durata protecției oferită de vaccin nu este cunoscută în acest moment și este încă în curs de a fi determinată prin studii clinice aflate în desfășurare.

Vaccinul are efecte secundare?

Ca și în cazul altor medicamente, vaccinul poate să aibă unele efecte secundare. Acestea sunt în general ușoare și durează doar câteva zile. Nu toată lumea prezintă efecte secundare. Chiar dacă la prima doză au apărut ceva simptome trebuie să faci și cea de-a două doză, deoarece deși ai putea să ai o oarecere protecție de la prima doză, cea de-a două doză îți dă cea mai bună protecție împotriva virusului. Cele mai frecvente efecte secundare sunt: durere la locul injectării, oboseală, durere de cap, mialgii (dureri musculare), frisoane, dureri articulare, febra ușoară poate să apară pentru 2 sau 3 zile (febra mare este neobișnuită și ar putea semnala că aveți COVID-19 sau o altă infecție). Mai pot să apară și alte reacții mai rare: edem la locul injectării, roseață la locul injectării, greață, limfadenopatie (ganglioni măriți), stare generală alterată. Reacțiile adverse sunt tranzitorii (de obicei 1-2 zile și dispar după maxim 7 zile). Dacă febra și durerile musculare sunt importante, se poate administra paracetamol. Reacțiile adverse sunt mai frecvente la cei cu vârste între 16-55 ani. După a două doză s-a observat o frecvență mai mare a febrei, toate reacțiile adverse fiind mai frecvente după a două doză.

Cine nu se poate vaccina?

Nu este recomandat la copii și adolescenți cu vârstă sub 16 ani. Nu este recomandat la femeile gravide sau care alăptează. Nu pot face vaccinul persoanele alergice la unul din ingredientele vaccinului sau cele cu un istoric de alergii severe. Nu pot face vaccinul persoanele cu test pozitiv pentru COVID-19 sau cele care au avut simptome de COVID-19 în ultimele 28 zile. Persoanele care au trecut prin boală COVID-19 se pot vaccina după o perioada de 6-12 săptămâni de la vindecare, în funcție de gradul de recuperare după boală, deoarece s-a constatat că trecerea prin boală nu lasă imunitate de durată. Vaccinarea trebuie amânată la persoanele cu boală acută severă, însoțită de febră sau cu infecție acută. Prezența unei infecții minore și/sau a febrei scăzute nu constituie un motiv de amânare a vaccinării (temperatura sub 37.3 grade C). În cazul persoanelor cărora li se administrează tratament anticoagulant vaccinul trebuie administrat cu prudență întrucât în urmă administrării intramusculare la aceste persoane pot să apară hemoragii sau echimoze. În cazul persoanelor cu imunitate slăbită, cum ar fi în cazul infecției HIV sau administrării unor tratamente care afectează sistemul imunitar este nevoie de evaluarea medicului de familie pentru indicația de vaccinare. În cazul în care se identifică o contraindicație temporară de vaccinare, persoana nu se vaccineaza și primește recomandarea de a se reprograma peste 14 zile sau la rezolvarea situației. Fiecare persoană care se înscrie pentru a fi vaccinată împotriva COVID-19 va fi evaluată în prealabil de către un medic, care va hotărî dacă se poate vaccina sau nu.

Ce se întâmplă dacă fac vaccinul în timp ce am boala COVID-19?

Este posibil să te afli la debutul bolii COVID-19, în perioada când încă nu au apărut simptomele, și să faci vaccinul neștiind că ești infectat. În acest caz NU există riscuri asociate vaccinării, vaccinul va continuă să își facă treaba însă concomitant vei avea și simptomele de boală COVID-19. Nu este necesară dozarea anticorpilor sau testarea RT-PCR la pacienții simptomatici – aceștia pot fi vaccinați fără testări prealabile.

Ce trebuie să fac dacă îmi doresc să rămân însărcinată?

Trebuie să eviți o sarcină cel puțin două luni după cea de-a două doză a vaccinului. Dacă ai făcut prima doză și apoi ai rămas însărcinată se recomandă întârzierea celei de-a doua doze. Dacă afli că ești însărcinată după ce ai făcut vaccinul nu îți face griji pentru că vaccinul nu conține virusul și nu poate să producă infecție fătului.

Ce trebuie să fac dacă nu mă simt bine când sunt programat/ă pentru cea de-a două doză de vaccin?

A două doză de vaccinare se face la cel puțin 21 zile de prima doză. Dacă nu te simți bine și prezinți febra, e mai bine să aștepți până când dispar simptomele pentru a te vaccina cu cea de-a doua doză, și e nevoie să te reprogramezi. Nu trebuie să faci a doua doză dacă la data programării te afli în izolare sau aștepți rezultatul testului COVID, sau starea ta de sănătate nu a revenit la normal în urmă bolii COVID-19. În aceste situații trebuie să solicitați reprogramarea.

După vaccinare pot transmite boala COVID-19?

Vaccinul nu produce COVID-19. Cele două doze de vaccin vor reduce posibilitatea de a te îmbolnăvi. Nu se cunoaște încă dacă vaccinul oprește transmiterea virusului, așa că și după vaccin trebuie să respectați regulile de prevenire a transmiterii bolii, reguli care includ distanțarea fizică, purtarea măștii și igienă mâinilor.

(material informativ realizat cu sprijinul specialiștilor din cadrul Spitalului Județean de Urgență Zalău)