Vacanta pe cont propriu sau la pachet? Tinerii indeosebi, dar si persoanele care calatoresc fara copii opteaza pentru prima varianta, in timp ce turistii care nu vor surprize neplacute prefera sa mearga pe mana agentiei si sa aiba totul asigurat, de la transport si cazare pana la masa si servicii optionale. Consultantii in turism si reprezentantii agentiilor prezinta pentru Gandul avantajele si dezavantajele celor doua tipuri de vacante, luand in calcul costurile, dar si aspectele particulare ale fiecarei optiuni.
In calatorie de capul tau
Cum arata o vacanta pe cont propriu: iti iei zece zile, de exemplu, ca atatea vrei, si nu una, doua sau trei saptamani, cat iti ofera agentia. Destinatia aleasa e Costa Brava, langa Barcelona, iar noua nopti de cazare cu demipensiune la mijlocul lunii iunie costa in jur de 500 de euro pentru un cuplu, cumparate de pe site-ul de rezervari online al unei agentii din Romania. Inca 420 de euro mai cheltui pe doua bilete de avion dus-intors, cu toate taxele incluse, la care se mai adauga cel mult 30 de euro, pentru ca de la aeroport iei metroul pana la gara, iar de acolo mai mergi cu trenul vreo 50 de kilometri pana in statiune. In total, costa in jur de 1.000 de euro pentru doua persoane, cu precizarea ca in acesti bani nu este inclusa asistenta turistica pe durata vacantei.
Spre comparatie, un pachet turistic de sapte nopti cumparat de la agentie costa 550-600 de euro/persoana in acea perioada, adica 1.100-1.200 de euro/cuplu. Asadar, pe cont propriu e mai ieftin in acest caz, dar sunt si dezavantaje, avertizeaza cunoscatorii. Acesta este cazul fericit, in care exista o legatura directa intre Bucuresti si Barcelona, insa sunt o serie de destinatii unde nu se poate ajunge decat cu escala intr-un alt oras european, ceea ce mareste costul vacantei. In schimb, agentiile organizeaza zboruri charter si pentru asemenea destinatii.
Vacanta individuala versus pachet turistic
„Vacantele individuale se potrivesc unui segment limitat de turisti care sunt dispusi sa renunte la consultanta oferita de agentie. Acestia risca si isi fac rezervari pe diferite site-uri fara a apela la persoane specializate care au studiat piata si cunosc hoteluri si companii aeriene cu un bun raport calitate-pret”, ne explica Ciprian Enea, consultant besttourism.ro.
Unii turisti se declara multumiti de informatiile gasite pe diferite site-uri internationale de specialitate, cum ar fi tripadvisor.com, de exemplu, si tin cont de fiecare data de recomandarile postate acolo. „Chiar si acel Trip Advisor prezent pe diferite site-uri nu este eficient pentru ca, de cele mai multe ori, acele persoane au nationalitate americana sau britanica, iar ceea ce ii place unui american poate sa nu-i placa unui roman”, ne spune Adriana Goicea, directorul agentiei Cocktail Holidays.
Specialistii atrag atentia asupra taxelor ascunse de pe site-urile de rezervari turistice online.
Desi la prima vedere pare mai ieftin sa cumperi o vacanta de pe un site de rezervari online, pana la urma poate costa mai mult, din cauza diferitelor taxe incluse in pretul final si de care turistul nu este informat. Oricum, pentru a putea face o comparatie corecta, trebuie verificate absolut toate costurile.
Agentiile sunt insa sigure ca ele vand cele mai ieftine produse. „Un hotel care respecta agentiile cu care lucreaza nu va avea costuri mai mici la receptie si pe site-urile de rezervari online decat cele date agentiei de turism”, spune Adriana Goicea. Asta pentru ca agentiile le aduc turisti si in extrasezon.
Click pe agentie
Constiente de concurenta mediului virtual, o serie de agentii si-au pus la punct propriile sisteme de rezervari online. „Pentru a-i atrage pe turistii pasionati de excursii individuale si de rezervari online pe diferite site-uri specializate, am implementat propriul sistem de rezervari online pe site-ul agentiei pentru comercializarea pachetelor turistice”, a declarat pentru Gandul Marius Meruta, coordonator relatii publice la agentia Transilvania Travel.
Atunci cand au la dispozitie ambele variante de cumparare, majoritatea clientilor prefera sa apeleze tot la modalitatea clasica, adica vin la agentie sau contacteaza telefonic un agent de turism. Cu contractul in fata, oamenii se simt mai bine si au astfel garantia ca vor primi exact serviciile pentru care au platit.