Impozitarea utilajelor agricole autopropulsate, inclusiv a tractoarelor neinmatriculate, i-a nemultumit pe fermierii salajeni, si nu numai, care detin astfel de „masinarii” pentru scormonitul taranei. In Salaj sunt in stare de functiune 3720 de tractoare, 390 de combine pentru paioase si 38 de combine pentru porumb. Anul trecut fermierii au fost obligati sa plateasca un impozit de 37 de lei pe tractor, iar anul acesta trebuie sa plateasca in jur de 500 de lei pentru un tractor si 2000 de lei pentru o combina de paioase, cand aceasta este utilizata cel mult doua saptamani pe an.
O neintelegere care ustura la buzunare
Dupa cateva luni de asteptare, suntem informati ca azi, Parlamentul va aproba o modificare a Codului Fiscal care sa vina in sprijinul fermierilor prin neimpozitarea utilajelor agricole. Masura a fost anuntata de liderul grupului PDL din Camera Deputatilor, dupa o intalnire cu ministrul Agriculturii, Stelian Fuia. „A trecut prin Parlament si sper ca marti va fi votata o modificare a Codului Fiscal privind impozitarea mijloacelor de transport care sunt inmatriculate si inregistrate. Se pare ca a fost o neintelegere in sensul ca la un moment dat combinele, utilajele agricole trebuiau impozitate de vreo doua mii de ori, fiindca erau numai inregistrate la autoritatile locale si nu inmatriculate.Impozitele pe aceste utilaje nu vor mai fi retinute. Autovehiculele cu numere de inmatriculare vor fi impozitate corespunzator, celelalte care sunt inregistrate, din domeniul agriculturii nu vor fi impozitate”, a spus liderul grupului PDL. Ce ne facem insa cu fermierii care au platit deja impozitele pe utilajele agricole? Vor primi ei banii inapoi? Maine, poimaine, la Sfantu’ Asteapta?
Impozitul pe combina este mai mare decat pe autobuz
De fapt, ce s-a intamplat? Avid de bani pana peste masura, Guvernul a emis o ordonanta de urgenta (nr.125) prin care Codul Fiscal a fost modificat astfel: „Orice persoana care are in proprietate un mijloc de transport care trebuie inregistrat/inmatriculat in Romania datoreaza un impozit anual, cu exceptia cazurilor in care in prezentul capitol se prevede altfel”. Asa se face ca peste noapte, aceasta prevedere a dat liber autoritatilor locale sa impoziteze tractoarele si utilajele agricole autopropulsate nu la capitolul „Alte taxe locale”, cum a fost pana in 2010, ci la capitolul „Mijloace de transport” din Codul fiscal, ceea ce a dus la faptul ca impozitarea unei combine sa fie mai mare decat a unui autobuz. Asta i-a nemultumit nespus de mult pe fermieri si i-a determinat sa iasa in strada si sa se adreseze Parlamentului, ministrului Fuia, presedintelui Basescu etc.
Utilajele agricole scapa de impozitare
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...