Tot mai mulți tineri pleacă din Zalău pentru a studia în orașele mari și nu se mai întorc. În opinia consilierilor locali USR, un motiv care-i determină să nu revină acasă e tocmai faptul că municipiul nu este suficient de atractiv pentru ei și nu le oferă posibilități de muncă și relaxare, așa cum găsesc în alte părți.
Consilierul municipal USR Ramona Goga consideră că tinerii sunt cei care pot face o schimbare majoră în Zalău dar, pentru asta, administrația locală are datoria de a crea mai întâi noi spații de inovare pentru a se asigura că noua generație rămâne în oraș.
“Zalăul trebuie să încerce, în limita posibilităților sale, să găzduiască activități adresate tinerilor în care aceștia să fie implicați în orice moment. Este foarte important să le cunoaștem preocupările și nevoile pentru ca orașul să devină un loc atractiv de locuit. Fără toate acestea fenomenul de depopulare va continua”, spune Ramona Goga.
De altfel, consilierii USR militează în continuare pentru reintroducerea bugetării participative, tocmai pentru ca cetățenii, mai ales tinerii, să aibă posibilitatea de a se implica și de a decide, într-o oarecare măsură, ce investiții să se facă în oraș.
“Avem nevoie și de o zonă culturală foarte bine dezvoltată, fiind necesară implicarea directă a cetățenilor. Acesta a fost și motivul pentru care, noi, consilierii USR, am încercat să reintroducem partea de bugetare participativă, care ajută foarte mult la creșterea transparenței, la creșterea numărului de cetățeni implicați.
Le demonstrăm acestora că vrem să îi lăsăm pe ei să își creeze un oraș așa cum își doresc și cum le place, să-și creeze mediul acela în care se simt confortabil și, astfel, vom atrage și tinerii să revină, pentru că se vor convinge că pot să-și creeze ambianța în care se pot dezvolta și pot contribui la dezvoltarea comunității.
Totodată, va crește satisfacția cetățenilor față de administrația locală și încrederea pe care o au față de aceasta pentru că, fiind implicați direct, sunt mult mai atenți la ceea ce se întâmplă și își dau mai mult interesul față de proiectele propuse”, spune consilierul municipal USR Ramona Goga.
Bugetarea participativă presupune implicarea cetățenilor într-un proces democratic de deliberare și decizie pentru stabilirea modalității optime de cheltuire a unei părți din bugetul local. Procesul presupune asumarea de către cetățeni a unui rol de participant activ în definirea și abordarea problemelor comunității din care fac parte. Mai exact, cetățenii propun proiecte de investiții, iar ideea care întrunește cele mai multe voturi urmează a primi finanțare.
Pot participa la procesul de bugetare participativă cetățenii care locuiesc, muncesc sau studiază în Zalău și au împlinit vârsta de 18 ani.