Cabinetul Ungureanu, din care face parte si ministrul salajean, Lucian Bode, trece prin testul primei motiuni de cenzura.

Parlamentarii Uniunii Social Liberale vor depune azi motiunea de cenzura care ar putea sa dea jos Guvernul condus de Mihai Razvan Ungureanu. Cei din opozitie sunt foarte optimisti ca vor putea da jos Guvernul Ungureanu si se bazeaza pe voturile celor 17 deputati din grupul Minoritatilor, care au cerut revenirea la salariile din iunie 2010, lucru nerealizat de Executiv. Motiunea de cenzura este depusa impotriva infiintarii facultatilor in limba maghiara de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures, iar potrivit declaratiilor facute de parlamentarii USL, aceasta a fost semnata si de alesi ai PDL care ar putea vota asa incat guvernul sa fie dat jos. Desi, teoretic, opozitia are la Senat si la Camera Deputatilor 214 parlamentari, cei din USL sustin ca mai au nevoie de doar 17 alesi ca motiunea sa fie adoptata, iar negocierile continua, „pentru ca pe final de mandat sunt multe dezertari”. Alesii PDL si UNPR care au semnat motiunea nu au demisionat inca din partidele lor si asteapta ca in urma gestului facut sa fie dati afara si sa nu fie acuzati astfel de traseism politic. Motiunea de cenzura nu se va referi exclusiv la situatia de la UMF Targu-Mures. Va cuprinde si referiri la ultimele privatizari initiate de Guvernul Ungureanu, dar si un spatiu larg rezervat felului in care banii din Fondul de Rezerva a fost impartit aproape exclusiv alesilor Puterii.
„Ungureanu – un jalnic executant al directivelor PDL”
Pe langa infiintarea facultatilor in limba maghiara la UMF Targu Mures, motiunea va cuprinde si „o vedere generala asupra celor trei luni ale mandatului premierului Ungureanu, care a pornit cu pretentii de independent si a ajuns un jalnic executant a directivelor politice ale PDL si UDMR”, potrivit deputatul PNL Mirel Talos. „Vorbim si de incapacitatea primului ministru de a se opune santajului UDMR, de a avea un punct de vedere propriu sau pentru ca a vrut sa privatizeze pe sub masa rezervele de cupru ale Romaniei. De asemenea, aceasta motiune va sublinia si faptul ca Ungureanu a esuat in obiectivul trasat de Basescu, acela de a reface salariile la nivelul din iunie 2010”, explica Mirel Talos motivele depunerii motiunii de cenzura. Liberalul este increzator in sansele opozitiei de a da jos Guvernul Ungureanu. „Atunci cand a fost investit, Cabinetul Ungureanu a primit cu cinci voturi peste limita minima. Grupul minoritatilor, care numara 17 deputati, a votat cu conditia ca salariile bugetarilor sa revina la nivelul din iunie 2010, pana la sfarsitul lunii aprilie. Acest lucru nu s-a intamplat si minoritatile ar trebui sa voteze motiunea”, adauga parlamentarul USL.
Fekete Andras: „Opozitia nu are suficiente voturi”
Parlamentarii UDMR vor fi prezenti in sala la dezbaterea motiunii de cenzura care va fi depusa de Opozitie, dar nu vor vota. „Vom fi in sala, dar nu vom vota”, a anuntat liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras. De asemenea, parlamentarul salajean crede ca motiunea nu are nicio sansa sa treaca. „Opozitia nu va avea suficiente voturi, adica 231. Dar vom vedea la data si ora potrivita ce se va intampla”, a precizat Fekete.