Uniunea Social Liberala nu va mai acorda nicio compensatie UDMR-ului, pentru a-si putea promulga legea votului uninominal pur.

Legea votului uninominal, prin care mandatele de senator si deputat urmau sa fie atribuite doar castigatorilor din fiecare colegiu uninominal, Incalca dispozitiile constitutionale, Intrucat propune o solutie legislativa contrara vointei poporului exprimata la referendumul national din 2009, arata Curtea Constitutionala In motivarea deciziei prin care a constatat ca actul normativ este neconstitutional in intregime. La referendumul consultativ din 2009, romanii au decis reducerea numarului de parlamentari la 300, iar adoptarea legii uninominalu-lui pur insemna cresterea numarului actual de parla-mentari (471) cu cel putin zece. Potrivit aceluiasi act normativ, pragul electoral era desfiintat, “Pana la momentul adoptarii legii criticate In prezenta cauza, optiunea poporului In sensul reducerii numarului de parlamentari nu a format obiectul niciunei reglementari legislative. Noua reglementare a tipului de scrutin determina o crestere a numarului de parlamentari, care nu respecta vointa poporului exprimata la referendum. Or, referendumul, indiferent de caracterul sau – decizional sau consultativ – cum este cazul referendumului national din anul 2009, reprezinta o modalitate de exercitare a suveranitatii nationale”, sustin judecatorii CC. Curtea apreciaza ca “nu ar fi admisibil Intr-un stat de drept ca vointa populara, exprimata cu o larga majoritate, In cazul de fata, 83,31 al suta dintre voturile valabil exprimate, sa fie ignorata de reprezentantii alesi ai poporului”.

Mirel Talos: “La toamna votam uninominal pur”

Pentru a se asigura ca vor trece legea uninominalului pur prin Parlament, USL a oferit o facilitate minoritatilor: in judetele in care minoritatile au peste 7 la suta reprezentare primeau automat un mandat de parlamentar. Modificarea legislativa ar fi insemnat cresterea numarului de parlamentari si din aceasta cauza Curtea Constitutionala a respins legea. USL este hotarata acum sa nu mai ofere aceasta facilitate minoritatilor si sa revina cu legea, astfel incat la alegerile parlamentare din toamna sa votam dupa sistemul uninominal pur. “Cred ca legea poate fi pusa in acord cu motivarea Curtii. USL are majoritatea in Camera Deputatilor, care este for decizional, pentru a promova legea uninominalului fara acordarea acelei compensari minoritatilor. UDMR trebuie sa se supuna legislatiei electorale decisa de Parlament. Compensatia nu este obligatorie si fara aceasta numarul de parlamentari nu creste”, ne-a declarat deputatul PNL Mirel Talos, care este convins ca noul Parlament va fi ales dupa sistemul uninominal pur. Adriean Videanu, unul dintre liderii PDL, sustinea ca potrivit simularilor facute de democrat-liberali, daca sistemul uninominal era mentinut in forma declarata neconstitutionala, PDL nu depasea pragul de 10 la suta, in timp ce USL lua 84,5 la suta din mandatele de parlamentari.