Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului – care stabileste ca referendumul va fi valabil daca la acesta participa cel putin 30 la suta din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente – a fost adoptat marti de Camera Deputatilor, for decizional in acest caz. A fost respinsa astfel cererea presedintelui Traian Basescu de reexaminare a legii privind organizarea si desfasurarea referendumului. Deputatii au adoptat proiectul cu 223 de voturi „pentru”, 72 de voturi „impotriva” si 23 de abtineri. Traian Basescu solicitase mentinerea pragului la referendum de 50 la suta.
Senatorul salajean Gheorghe Pop (PSD) aprecia ieri intr-o declaratie pentru ziarul nostru ca democrat-liberalii au votat impo-triva pentru ca, „probabil, s-au gandit la o alta suspendare a presedintelui si stiu ca in acest fel, cu prezenta la vot de minim 30 la suta, va putea fi suspedat mult mai usor”.
Deputatul salajean Lucian Bode (PDL) a declarat ieri pentru Graiul Salajului ca „legea referendumului, in aceasta forma, este aberanta” si ca „USL si-a facut facutele”. „Si-au facut calculul, au vazut ca electoratul lor este de 30 la suta si au propus pragul de prezentta la vot de 30 la suta. Daca electoratul lor era de 20 la suta, cu siguranta puneau prag electoral de 20 la suta”, spune Lucian Bode.
Amintim ca 83 de deputati ai grupurilor parlamentare ale PDL, UDMR si PP-DD au contestat reducerea pragului de prezenta la vot la 30 la suta la Curtea Constitutionala (CCR), dar fara nici nu rezultat. Magistratii CCR au constatat ca dispozitiile proiectului de lege sunt constitutionale in masura in care nu se aplica referendumurilor organizate in decurs de un an de la data intrarii in vigoare a legii. Concret, acest lucru inseamna ca pragul de 30 la suta la referendum se va aplica abia la un an de la intrarea in vigoare a legii. Pana la implinirea termenului de un an, se va aplica regula de pana acum, care spune ca un referendum este valabil daca la acesta participa cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente.