Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat marti seara ca numarul senatorilor va fi de maximum 100, fata de 172, cati sunt in prezent. De asemenea, la Camera Deputatilor vor fi 300 de deputati, fata de 312 in prezent. Totodata, se va renunta la votul uninominal. Parlamentarii vor fi alesi pe liste de partid. Modificarile vor fi incluse in proiectul noii Constitutii, pentru revizuirea careia romanii vor fi chemati la referendum la finele lunii mai. Liderul PNL a mai afirmat ca USL îsi pastreaza decizia privind mentinerea bicameralismului.

Senatorul Vegh explica de ce avem nevoie de votul pe liste

Senatorul UDMR, Vegh Ale-xandru, sustine varianta USL privind modificarea legii fundamentale in stat. „Normal, asa cum a cerut presedintele, mo-dificarea cu Parlament unicameral si 300 de parlamentari trebuia sa fie introdusa in Constitutie, insa propunerea nu s-a materializat pentru ca nu s-a modificat Constitutia. USL a propus sa fie 300 de deputati si 88 de senatori, cate doi pentru fiecare judet, sau maxim 100, iar alegerea sa se faca pe liste si nu uninominal, si se va aplica dupa noua Constitutie. Normal, in Romania este o traditie cu bicameralismul si este un lucru pozitiv ca se doreste sa se pastreze cu limitarea numarului de parlamentari. Un lucru pozitiv este si ca se va reveni la votul pe liste. S-a ajuns la acest numar mare de parlamentari datorita carentelor din legislatia privind alegerea pe colegii uninominale. Sa va dau un argument. Daca alegerea se face pe liste si intervine ceva cu un senator, urmatorul de pe lista ii ia locul, pastrandu-se un echilibru. Daca este ales pe colegiu, automat trebuie sa se organizeze alte alegeri si este o pierdere din punct de vedere economic. Din punct de vedere al numarului de parla-mentari, din moment ce s-a propus aceasta cifra, s-a luat in calcul modelul UE, in functie de numarul populatiei, si nu cred ca este un numar foarte mare de parlamentari. Tot in noua Constitutie va trebui sa se stabileasca concret atributiile Senatului si Camerei Deputatilor, pentru ca in acest moment sunt atributii care se suprapun si, din acest motiv, timpul in care anumite legi trec prin cele doua camere este mai mare”, a explicat senatorul Vegh.

Deputatul Bode spune ca Senatul nu-si indeplineste rolul

Lucian Bode, deputat PDL, ne-a declarat ca in situatia actuala, cand sute de legi trec tacit prin Senat, rolul parlamentului bicameral nu se sustine: „Sunt avantaje si dezavantaje la fiecare sistem, atat la unicameral, cat si la bicameral. Cred ca majoritatea romanilor, cand au votat in 2009 (la refe-rendum, n.r.) pentru Parlament unicameral si 300 de parla-mentari, au stiut ce voteaza. La momentul respectiv, dincolo de motivatia economica cu reducerea cheltuielilor, au fost alte explicatii publice, in care cred si astazi. Oriunde exista sistem bicameral, exista un sistem de alegere diferit, atributii diferite si un oarecare control reciproc. În legislatia trecuta, peste 300 de acte normative au fost adoptate tacit in Senat, Camera Deputatilor fiind camera decisiva. Atunci, rolul Senatului nu se justifica”, sustine Lucian Bode.