Rezultatele finale ale referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu au aratat ca salajenii nu-l mai vor pe acesta la Cotroceni. Un procent zdrobitor de 84,32 la suta dintre salajenii care s-au prezentat duminica la vot au spus ca sunt de acord cu demiterea presedintelui Traian Basescu.
Cifrele oficiale in Salaj
In listele electorale permanente au fost inscrisi, pentru referendumul din 29 iulie, un numar de 201.134 de salajeni cu drept de vot, din care au votat doar 38,53 la suta. Pentru referendumul salajean s-a primit de la imprimeria Nationala un numar de 221.340 de buletine de vot, din care nu au fost intrebuintate 143.842 de buletine. 1,33 la suta dintre participanti nu au votat corect, astfel ca au fost declarate nule 1.037 de buletine. Dintre salajenii care au votat duminica, 65.352 au optat pentru demiterea presedintelui, rezultand un procent de 84,32 la suta din numarul de voturi valabil exprimate. De partea presedintelui Traian Basescu au fost doar 11.109 de votanti din Salaj, rezultand un procent de 14,33 la suta.
Prezenta la vot in Salaj este cu aproape zece procente mai mica decat cea inregistrata la nivel national. Ultimele date oficiale prezentate de BEC a aratat o prezenta la urne, la nivel national, de 46,23 la suta, dupa centralizarea datelor din 99,97 la suta din sectiile de votare. Procentul este insuficient pentru validarea ad-literam a referendumului, pentru ca legea prevede o prezenta la vot de 50 la suta plus unu dintre cei inscrisi in listele electorale permanente. In acest fel, daca referendumul este invalidat, presedintele Traian Basescu se intoarce la Cotroceni. Situatia este extrem de sensibila, avand in vedere ca la, referendumul de duminica, 7.400.508 de romani au cerut demiterea presedintelui.
Patru incidente electorale in judet
Scrutinul pentru referendumul de duminica s-a desfasurat, la nivel de Salaj, fara incidente electorale majore. Potrivit judecatoarei Mirela Lazoc, presedintele BEJ Salaj, au fost raportate doar patru contestatii electorale, care au fost analizate de birourile elctorale ale sectiilor de votare respective si respinse sau declinate catre autoritatile competente. Dintre acestea, doua au fost semnalate la nivelul comunei Bobota, insa de la BEJ nu am putut afla detalii semnificative. Potrivit BEJ-ului, ca urmare a unei sesizari s-a luat masura ca pe o raza de 500 de metri in jurul sectiei de votare sa nu se comercializeze bauturi alcoolice. Pe surse am aflat ca este vorba despre o sectie de votare din comuna Cizer. Acolo, primarul a fost suspectat ca, fiind proprietarul unui local, ar fi „cinstit” localnicii care vroiau sa mearga la vot.
O alta sesizare a fost facuta de catre PDL, care a sesizat ca in comuna Mesesenii de Jos s-a facut campanie electorala in ziua votului, la sfarsitul slujbei de la biserica. Unul dintre coratorii satului ar fi facut un anunt la sfarsitul slujbei prin care le comunica oamenilor prezenti ca una dintre sectiile de votare si-a schimbat locatia. Potrivit Tincutei Dumuta, purtator de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, aceasta sesizare nu face obiectul unei anchete, pentru ca nu se incadreaza prevederilor legale. Tot de la Tincuta Dumuta am aflat ca au fost facute doua sesizari la Bobota, in una dintre ele aratandu-se ca un cetatean transporta alegatori cu masina la sectia de votare, in vreme ce un agent economic din localitate a fost reclamat ca isi impiedica angajatii sa mearga la vot. Subiectul Bobota este unul mai sensibil, pentru ca niciun partid politic implicat in referendum nu isi asuma public sesizarile facute. Contactat de noi, primarul comunei, Aurel Sarca, a refuzat sa ne dea detalii. „Nu vreau sa ma laud, dar la nivelul meu sunt chestii marunte si nu ma bag”, ne-a declarat primarul Sarca. Cu toate acestea, legea prevede ca impiedicarea exercitarii dreptului de vot prin orice mijloace este infractiune si se pedepseste cu inchi-soarea de la sase luni la cinci ani.
Incidentul de la Bobota l-am aflat tot pe surse. Se pare ca in cursul zilei de ieri, in fata sectiei de votare, o femeie de la PSD si un barbat de la PDL s-ar fi certat, aducandu-si acuze reciproce. Maria Puscas (PSD) a fost acuzata de Vass Geza ca transporta alegatori la vot, in vreme ce reprezentanta PSD l-a acuzat pe Vass ca isi impiedica angajatii sa-si exercite dreptul de vot. Cert este ca fiecare a formulat o sesizare, iar biroul electoral al sectiei de votare si-a declinat competenta in favoarea organelor de cercetare penala.
USL contesta boicotul la Curtea Constitutionala
USL ia in calcul depu-nerea unei sesizari la Curtea Constitutionala privind boicotul organizat de catre PDL la referendumul de demitere a lui Traian Basescu, potrivit presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea. Curtea Constitutionala a explicat ca trebuie depuse toate eforturile pentru ca un numar cat mai mare de romani sa-si exprime optiunea la referendum, fiind un act de responsabilitate cetatenea-sca. Pragul de 50 la suta plus un vot impus de Curte, a avut ca scop mobilizarea electo-ratului, nu blocarea deciziei unei majoritati a electorilor, potrivit magistratilor. Juristii USL pregatesc o sesizare adresata Curtii, prin care cer sa se ia act „de boicotul anti-constitutional initiat de Traian Basescu si PDL”, pentru ca „aceasta strategie electorala a perturbat procesul de votare, prin timorarea unor votanti si prin incalcarea secretului votului”. „In cazul in care referendumul nu va fi validat, Parlamentul decide calea de urmat”, a stabilit Curtea Con-stitutionala. Insa, in cazul in care Parlamentul ar decide in locul CCR, ar putea continua contestarile externe. Ca urma-re, Parlamentul va cere o decizie a CCR, dupa ce Biroul Electoral Central va stabili ca nu s-a indeplinit conditia cvorumului. Referitor la expli-catia data de judecatorii CCR potrivit careia „Parlamentul decide calea de urmat”, aceasta este o exprimare „extrem de ambigua”, spune deputatul PNL Mirel Talos. „Nu-mi dau seama ce cale de urmat poate decide Parla-mentul pe plan juridic. Frazele din motivarea CCR nu fac referire la niciun fond legislativ in privinta demiterii presedin-telui”, ne-a declarat liberalul.
Victor Ponta: „Basescu nu mai are ce cauta la Cotroceni”
Poate USL sa ignore decizia Curtii Constitutionale de invalidare a referendumului? Scenariile invocate de unii lideri ai PSD Salaj pleaca de la declaratiile lui Victor Ponta facute la Sibiu, conform caruia, chiar in situatia invalidarii referendumului din lipsa de cvorum, Traian Basescu tot nu s-ar putea intoarce la Cotroceni: „Daca 5,2 milioane de romani vin la referendum si voteaza pentru demiterea lui, Basescu nu mai are ce cauta la Cotroceni pentru ca nu mai are pe cine reprezenta. Parlamentul nu te mai vrea, Guvernul nu te mai vrea, administratia locala nu te mai vrea, alesii nu te mai vor, romanii nu il mai vor”. Iata ce spune si articolul 3 din Hotararea Parlamentului, care ar sta sta la baza acestui scenariu: „In situatia in care Curtea Constitutionala va stabili ca nu au fost indeplinite conditiile de valabilitate stabilite de lege, Parlamentul Romaniei va lua act de hotararea acesteia si va decide asupra procedurii de urmat”. Adica, potrivit lui Ponta, referendumul este invalidat de CCR pentru nerealizarea cvorumului cerut de legea referendumului, dar, in ciuda deciziei CCR, Parlamentul decide ca Traian Basescu nu se poate intoarce la Cotroceni, ca nu-l mai vrea „Parlamentul, Guvernul si alesii locali”.