O fata de 15 ani din comuna Ileanda a fost transportata de urgenta miercuri seara, cu elicopterul SMURD, la un spital din Cluj Napoca, dupa ce a fost muscata de un sarpe, in timp ce se plimba prin padure dupa ciuperci.
Initial, fata a primit primul ajutor de la un echipaj SMURD de la Sectia Ileanda. “Miercuri seara, elicopterul SMURD de la Jibou s-a deplasat în sprijinul unui echipaj de prim ajutor din localitatea Ileanda, la un caz medical pentru a prelua o pacienta care a fost muscata de un sarpe. Pacienta de sex feminin, aproximativ 15 ani, a fost asistata în prima faza de echipajul de prim ajutor de la Ileanda, dupa care a fost preluata si transportata cu elicopterul SMURD la un spital din Cluj Napoca”, a confirmat purtatorul de cuvant al ISU Salaj, Lucian Jacodi.
Primarul comunei Ileanda, Cornel Dorel Lar, ne-a povestit ca fata era constienta in momentul in care a ajuns elicopterul, insa avea ameteli. De altfel, tocmai simptomele prezentate de pacienta au determinat paramedicii sa solicite elicopterul.
In prezent, starea de sanatate a fetei este buna, insa nu stie nimeni cu exactitate ce anume a muscat-o.
Teoretic, in Salaj nu sunt serpi veninosi
“Din cate stim, in Salaj nu exista serpi veninosi. Nu au fost semnalate astfel de specii in zona noastra. Arealul nu e unul specific pentru serpii veninosi, in speta vipere. Cel mai aproape de noi, acestea au fost semnalate in Muntii Bihorului. Acestea prefera zonele stancoase, insorite si impadurite. S-ar putea sa fie o alta specie de sarpe, de exemplu sarpele de alun care este agresiv, sare si musca, insa nu este veninos. De paianjeni veninosi sau scorpioni nici nu poate fi vorba in arealul Salajului”, ne-a explicat Radu Hideg, de la Agentia pentru Protectia Mediului Salaj.
Accidental, nu e imposibil sa se rataceasca si un exemplar veninos, insa habitatul nu este unul specific, iar sansele ar fi extrem de mici, spun specialistii.
Si reprezentantii Directiei Silvice Salaj sustin ca este prima data cand aud despre un astfel de caz in padurile din judet.
Muscatura de vipera poate fi mortala
O muscatura de sarpe poate avea consecinte grave. In Romania, patologia legata de muscatura de sarpe veninos este rara, singurul sarpe veninos întalnit fiind vipera. Cele mai frecvente muscaturi sunt în sezonul de vara, cu un maxim în lunile iulie si august.
Este importanta si recunoasterea muscaturii de vipera. De cele mai multe ori, aceasta apare sub forma unei plagi muscate cu doua puncte situate la distanta de 5-12 mm, dupa care tegumentele din jurul muscaturii devin de culoare purpurie-violacee cu vezicule. În unele cazuri se constata existenta unei singure întepaturi punctiforme sau existenta uneia sau a doua escoriatii paralele cauzate de cei doi dinti retractili. Muscatura viperei este dureroasa, de la început fiind vie si persistenta. La locul muscaturii apare progresiv roseaţa si edem, în cazurile usoare nedepasind dupa cateva ore o zona cu diametrul de 3-15 cm, dar putand ajunge rapid, în cazurile grave, la 15-30 cm.
Manifestarile generale sunt consecinţa toxicitaţii veninului care produce tulburari ale procesului de coagulare si determina acţiuni neurotoxice, exprimate prin greţuri, varsaturi, ameţeli, scaderea tensiunii arteriale, iar dupa cateva ore apar zone de vanatai, sangerare a gingiilor si nasului, varsaturi cu sange, sange în urina, tulburari ale batailor inimii, coma si deces.
Tratamentul corect si rapid salveaza victima. Scopul este eliminarea cat mai rapida si completa a veninului din zona în care a patruns, micsorarea vitezei de difuziune, inactivarea veninului existent în organism si corectarea eventualelor tulburari generale. Primul ajutor este esenţial. Victima va fi calmata si pusa în repaus, apoi se va monta un garou la caţiva centimetri deasupra locului muscaturii, daca este posibil din punct de vedere anatomic- cel mai frecvent sunt afectate membrele inferioare si apoi cele superioare – astfel strans încat sa permita accesul unui deget sub garou fara dificultate, dupa care va fi urgent transportata la cel mai apropiat spital. Sucţiunea veninului, inciziile pentru evacuarea veninului si aplicarea de gheaţa nu mai sunt recomandate, din cauza riscului de suprainfecţie si ischemie.
Viperele nu ataca omul decat daca sunt provocate sau se calca pe ele, din greseala.
Sute de salajeni iau padurile la pas, in cautare de ciuperci
Ploile din ultima vreme au dus la aparitia unor cantitati record de ciuperci prin padurile din tot judetul. Fie ca vorbim de hribi sau de alte specii, acestea sunt acum mult mai usor de gasit. De altfel, pe retelele de socializare apar, de cateva zile, zeci de poze cu cantitatile impresionante de ciuperci gasite de cei care au luat padurile la pas in ultima perioada.
Mare atentie, insa, la ciupercile otravitoare, atrag atentia medicii. Consumul acestora poate duce chiar si la deces.
Simptomele intoxicatiei cu ciuperci se clasifica în functie de perioada de incubatie a tipului de ciuperci care provoaca intoxicatia. In cazul celor cu perioada scurta de incubatie, simptomele apar foarte repede (15 minute-3 ore) de la consumul ciupercilor si se manifesta prin dureri abdominale, tegumente umede, pupila micsorata, halucinatii, tulburari nervoase, hipotensiune arteriala, abundenta salivatiei. Mai grava este situatia în cazul intoxicatiei cu ciuperci cu incubatie lunga, cand problemele apar dupa 12 ore de la consum si se manifesta prin greturi, varsaturi, diaree, icter, tulburari neurologice, afectiuni hepatice si renale, hemoragii. În aceste situatii, este posibil ca, fara un tratament corespunzator, dupa doua zile de la ingestie sa se instaleze coma si, ulterior, decesul.
Vipere sint in Salaj dar rare,s-au întâlnit in zona Marca deja de câtiva ani.Ar fi ideal ca populația să fie informată cu privire la acest lucru dar si să invete să recunoască vipera și să se ferească.
Eu sunt din Marca si nu am auzit până acum ca ar exista vipere in pădurile noastre. Dacă într-adevăr exista, ai dreptate cand spui ca oamenii ar trebui sa fie informati despre acest lucru.