Grupul de Actiune Locala (GAL) Valea Crasnei si Barcaului a accesat Programul „Leader” prin care va valorifica resursele capabile sa produca o dezvoltare locala echilibrata

Grupul de Actiune Locala (G.A.L.) Valea Crasnei si Barcaului si-a lansat, ieri, Planul de Dezvoltare Locala prin intermediul Programului „Leader”. De fapt ce este GAL? O asociere de mai multe unitati teritorial- administrative in vederea dezvoltarii mediului rural, prin implementarea unor proiecte din domeniul agricol, turism, economie, cultura si patrimoniu cultural. GAL Valea Crasnei si Barcaului are in componenta 10 comune din Salaj: Boghis, Camar, Carastelec, Crasna, Maeriste, Mesesenii de Jos, Nusfalau, Pericei, Valcau de Jos, Virsolt si comuna Balc din judetul Bihor. La intalnirea de ieri si-au facut prezenta si edili din comunele antementionate, care au abordat increzatori planul de dezvoltare expus desi timpul este scurt. Mai putin de noua luni de zile au la dispozitie primariile pentru a definitiva proiectele si a le depune la Satu Mare la Agentia de Plati si Dezvoltare Rurala din regiunea de nord-vest. Deocamdata cele 11 unitati administrative au incheiat parteneriate cu asociatii, ONG-uri, agenti economici, reprezentanti ai societatii civile, in total 34 de parteneri din cadrul proiectului.

Componenta G.A.L
11 comune; noua asociatii; doua Persoane Fizice Autorizate; noua intreprinderi; un grup de initiativa, care reprezinta minoritatile de romi; un composesorat si o intreprindere familiala.
Presedintele Grupului de Actiune Locala Valea Crasnei si Barcaului este Pop Emeric, primarul comunei Crasna.

Obiective operationale
Dezvoltarea si diversificarea agriculturii; crearea, desfacerea si marketingul produselor locale traditionale; sustinerea tinerilor si retinerea populatiei in teritoriu; protejarea si promovarea valorilor culturale si naturale; diversificarea serviciilor adresate populatiei si sustinerea inovatiei; dezvoltarea turismului; protectia mediului; infrumusetarea satelor; dezvoltarea serviciilor sociale; sprijinirea actiunilor culturale si recreationale; cooperare nationala si internationala.

Grupuri tinta
Planul de Dezvoltare Locala se adreseaza in primul rand fermierilor de subzistenta si semi-subzistenta. Acestia vor fi sprijiniti prin masurile din Programul National de Dezvoltare Rurala, 112, 121, 141, 421, 312, 313. Apoi, sa nu uitam ca 50 la suta din proiecte vor avea ca beneficiari tinerii. Protectia mediului va beneficia de 40 la suta dintre proiecte. Se vor face investitii in surse regenerabile, tehnologie verde, beneficiari de plati agro-mediu. GAL Valea Crasnei si Barcaului doreste sa stimuleze cooperarea si parteneriatul in interiorul Grupului, astfel ca vor fi sprijinite si proiectele depuse de formele asociative sau grupuri de producatori. Incze Zsuzsa a precizat ca vor fi sprijiniti doar intreprinzatorii de pe raza comunelor care fac parte din GAL

Masuri
Instalarea tinerilor fermieri; modernizarea de exploatatii agricole; achizitii de utilaje; infiintare de ferme; cresterea valorii adaugate a produselor; prelucrarea, ambalarea si procesarea de produse agricole si forestiere; imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii forestiere; sprijinirea fermelor agricole de semisubzistenta; crearea si dezvoltarea micro-intreprinderilor in domeniul serviciilor sau al productiei; incurajarea activitatilor turistice; dezvoltarea infrastucturii culturale si protejarea si punerea in va-loare a mostenirii culturale si naturale; cooperare intre grupuri de actiune locala, atat din tara, cat si din alte tari din Europa.

Strategie pe termen lung
S-a reusit intocmirea unei strategii de dezvoltare a zonei pe termen lung, avand la baza ample analize diagnostic si analiza SWOT efectuate in ultimii doi ani pentru identificarea corecta si exacta a oportunitatilor de dezvoltare. Printre parteneri se numara Grupul de Initiativa Behtel al Rromilor din Crasna, Asociatia Culturala „Banffy” din Boghis, Composesoratul Camar – reprezinta interesele detinatorilor de paduri, iar Asociatia Cserey Farcas, Asociatia Telecentru Tek Carastelec si Asociatia Petofi Sandor au ca scop si domeniu de activitate protectia mediului.

34.000 de locuitori beneficiaza de Programul Leader
Valoarea totala a proiectului este de 3.398.274 de euro, din care 2.849.999 reprezinta contributia Fondului European pentru Agricultura si Dezvoltare Raurala. De reusita Planului de Dezvoltare Locala se vor bucura peste 34.000 de locuitori fiind prevazute pentru implementarea in cadrul programului „Leader” 24 de proiecte locale si doua proiecte de cooperare nationala si internationala in domeniul turismului. Consultantul proiectului, Incze Zsuzsa afirma ca exista reale sanse de a colabora direct cu Grupuri de Actiune Locala din alte state, fiindca zona care face parte din GAL Valea Crasnei si Barcaului are numeroase obiective turistice atat naturale cat si antropice.

Actorii locali – factorii decizionali
Programul Leader reprezinta o abordare care ofera noi oportunitati de dezvoltare, punand bazele identificarii nevoilor locale, intaririi capacitatii de dezvoltare si implementarea strategiilor locale de dezvoltare, in vederea conservarii patrimoniului rural si cultural, a dezvoltarii mediului economic si a imbunatatirii abilitatilor organizatorice ale comunitatii locale.
Zona Valea Crasnei si Barcaului este favorabila atat cresterii animalelor, cat si dezvoltarii agro-turismului si protectiei mediului. Diferenta fata de alte proiecte este ca, prin programul Leader, dezvoltarea teritoriului este programata si implementata de actorii locali, nu de la centru spre teritoriu. Acestia vor fi factori decizionali si vor purta responsabilitatea evolutiei in timp a zonelor teritoriale delimitate in care vor actiona.

Proiecte comune
Exista in cadrul Grupului si cateva initiative de proiecte comune. Unul dintre ele ar fi Drumul vinului, proiect la care participa comunele Crasna, Camar, Carastelec si producatori de vinuri din Ungaria. De fapt, se vrea constientizarea unor zone viticole cu un pronuntat fond turistic. Un crescator de capre din Crasna intentioneaza sa isi valorifice produsele prin grupuri de actiune locala din Italia. Si produsele din miere, fabricate la Valcau de Jos vor patrunde pe piata europeana prin grupuri de actiune locala din alte state europene. Alin Prunean, reprezentantul firmei Agapis, intentioneaza sa initieze proiectul Drumul mierii.

G.A.L. se face cunoscut
Au fost organizate deja 20 de intalniri in vederea pregatirii planului de Dezvoltare Locala, la care au participat un total de 415 persoane.
Pentru a se face cunoscut Grupul de Actiune Locala Valea Crasnei si Barcaului, se vor organiza, in continuare, intalniri la nivelul fiecaror localitati din comunele care apartin Grupului. Se va discuta cu cetatenii, vor fi tiparite materiale care vor contine informatii privind modul de intocmire a proiectelor si accesarea fondurilor europene. Pop Emeric, presedintele G.A.L Valea Crasnei si Barcaului este convins ca prin lansarea Planului de Dezvoltare Locala se va ajunge la diminuarea nivelului saraciei, la ridicarea standardului de viata, la crearea de noi locuri de munca si nu in ultimul rand, la cresterea atractivitatii regiunii pentru investitori.