Din cauza reliefului său preponderent colinar, cu dealuri ce ajung la maxim 1.000 de metri altitudine, în cazul Meseșului, județul Sălaj nu are amenajate pârtii de schi, motiv pentru care pasionații sportului alb trebuie să-și caute distracția preferată în județele învecinate.
Cu una din cele mai blânde ierni din ultimii ani, nici în vecini situația pârtiilor de schi nu este una foarte bună, însă există câteva locații în care se poate totuși schia. Destinațiile cu zăpadă și condiții de schi pot fi găsite pe site-ul romaniaturistica.ro, unde sunt actualizate zilnic.
Redăm și noi câteva din pârtiile unde cei care mai au concediu sau vacanță pot merge în aceste zile, pentru a schia. Chiar și pentru cei care nu mai au zile libere, acestea sunt destinații unde se poate merge și la final de săptămână, sâmbătă sau duminică. În acest caz însă, trebuie luat în calcul faptul că pârtiile pot fi aglomerate.
La Cavnic, în Maramureș, una din destinațiile favorite ale sălăjenilor, stațiune situată la 110 kilometri de Zalău, se schiază pe trei pârtii. Pe Roata 1 (1.090 m altitudine), cu o lungime de 920 de metri, stratul de zăpadă are 30 de centimetri și se schiază în condiții bune. Pârtia are teleschi și beneficiază de tunuri de zăpadă și instalație de nocturnă. Și pe pârtia Albastră – Roata, cu o lungime de 2.250 metri, stratul de zăpadă are 30 de centimetri și se schiază în condiții bune. Nu există tunuri de zăpadă sau nocturnă. Tot la Cavnic, se schiază în condiții acceptabile pe Icoana 1, cu o lungime de 800 de metri și un strat de zăpadă de 20 de centimetri. Aici există tunuri de zăpadă și instalație de nocturnă. Pentru amatorii de distracție pe zăpadă este deschisă pârtia de tubing Icoana 4.
Din păcate, o altă destinație din apropiere, cea de la Șuior, cu cinci pârtii, nu este deschisă pentru public, din cauza lipsei zăpezii. Deși există tunuri de zăpadă, temperaturile pozitive fac inutilă utilizarea lor.
Tot în Maramureș, la Borșa, la 212 kilometri de Zalău, se schiază în condiții bune pe pârtia Prislop, ce are 1.100 de metri, telescaun și nocturnă, stratul de zăpadă fiind de 25 de centimetri.
La Mărișel (1.240 metri altitudine), în județul Cluj, la 126 de kilometri de Zalău, se schiază în condiții acceptabile pe o sigură pârtie – Mărișel 1, în lungime de 1.700 de metri, cu un strat de zăpadă de 18 centimetri. Pârtia are telescaun și nu beneficiază de tunuri de zăpadă sau instalație de nocturnă.
O altă destinație de schi în județul Cluj este cea de la Muntele Băișorii, localitate situată la 125 de kilometri de Zalău. Aici se schiază bine pe pârtia Buscat 1, cu o lungime de 1.300 de metri și un strat de zăpadă de 25 de centimetri. Pârtia are telescaun și tunuri de zăpadă.
Puțin mai departe, în județul Alba, la Arieșeni, la 170 de kilometri de Zalău, este funcțională pârtia Vârtop 2, de 430 de metri, unde se schiază în condiții acceptabile pe o zăpadă de 25 de centimetri. Nu există instalație de nocturnă sau tunuri de zăpadă, dar funcționează un teleschi.
Nicaieri,ca nu se va tine cont de distantare