Preotul Pop Ionuț, fost vicar al Episcopiei Sălajului, în prezent arestat preventiv, află vineri dacă scapă de această măsură. Curtea de Apel judecă în 1 noiembrie contestația împotriva măsurii arestării preventive, dispusă de Tribunalul Sălaj.
Între timp, spune avocatul Bogdan Ilea, mai mulți preoți ar fi dispuși să dea declarații despre ce se întâmplă în Episcopia Sălajului, însă “le este teamă și nu au încredere”.
Potrivit lui Bogdan Ilea, avocatul care îl reprezintă pe preotul Pop Ionuț, principalul beneficiar al tuturor fondurilor de la Episcopia Sălajului și a sumelor retrase de la CAR Omenia ar fi fost o altă persoană, care momentan este martor în dosar.
“Sperăm că la Curtea de Apel Cluj argumentele noastre să fie auzite și să cântărească în decizia care se va lua. Principalul beneficiar al tuturor fondurilor de la Episcopia Sălajului și a sumelor retrase de la CAR a fost o altă persoană, care momentan este martor în dosar. În legătură cu toate aceste aspecte fostul vicar Pop Ionuț a făcut denunț la DNA încă din martie. Judecătorul de Drepturi și Libertăți de la Tribunalul Sălaj a fost surd la toate argumentele. (…) Pop Ionuț a fost șantajat cu demiterea de la Episcopie și din parohia Sf. Nicolae, fiind bine știut că un preot fără parohie este în realitate șomer. Sunt și alți preoți dispuși să dea declarații despre ce se întâmplă însă le este teamă și nu au încredere, de aceea am cerut DNA Cluj să preia dosarul spre instrumentare. (…) Arestarea unui denunțător este un lucru fără precedent și extrem de periculos deoarece dă un semnal greșit în societate. Sperăm ca la Curtea de apel Cluj să avem parte de o judecată obiectivă și preotul Pop Ionuț să fie cercetat în libertate”, spune avocatul Bogdan Ilea.
La finele săptămânii trecute, preotul Pop Ionuț, fost vicar al Episcopiei Sălaj, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat de delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Procurorii spun că prejudiciul se ridică la circa 3 milioane de lei.
“În sarcina suspectului s-a reţinut că, în perioada 2020-2024, în calitate de vicar eparhial în cadrul Episcopiei Sălajului, calitate în care era împuternicit să deruleze operaţiuni bancare în numele acestei entităţi, şi-a însuşit sume de bani din patrimoniul Episcopiei Sălajului pe care le-a folosit în interes propriu.
De asemenea, pe lângă această modalitate de comitere a faptei, suspectul a efectuat mai multe tranzacţii din contul Episcopiei Sălajului în contul C.A.R. Omenia, pe care le-a justificat ca reprezentând returnare împrumut, însă aceste viramente nu aveau fundament real, sumele fiind ulterior însuşite de către acelaşi
suspect. Pentru a conferi o aparenţă de legalitate viramentelor efectuate din contul bancar al Episcopiei Sălajului, suspectul a falsificat mai multe înscrisuri, încercând să justifice legalitatea operaţiunilor efectuate”, spun procurorii sălăjeni.
Precizăm faptul că urmărirea penală este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de proceduă penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.