Un accident groaznic a avut loc ieri puțin înainte de ora 18.00 la intrarea în Zalău. Un TIR încărcat cu fier a rămas fără frâne la coborârea de pe Meseș, iar șoferul a ales să “sacrifice” parcarea Transurbis, aflată vis a vis de Hanul drumeților, pentru a pune capăt “cursei” infernale. 

Șoferul cobora în viteză cu toate semnalele luminoase pornite. În cabina mașinii se mai afla o femeie – martorii oculari spun că era soția șo-ferului. Atât șoferul, cât și însoțitoarea lui făceau semne disperate pe geamurile cabinei și strigau trecătorilor să se dea la o parte, constienți ca urmează un dezastru. Așa a și fost. Scena accidentului arăta groaznic. TIR-ul a intrat cu viteză în primul autobuz al Transurbis parcat în spațiul special amenajat al companiei de transport în comun. Autobuzul era gol. A fost făcut ferfeniță. La impact, încăr-cătura din TIR “a zburat” distrugând tot ce a prins pe o rază de 30 de metri. Autotu-risme parcate în incinta spălătoriei auto din veci-nătatea parcării Transurbis au fost distruse complet.
În primele minute după impactul dezastruos, în zonă se instalase panica. Martorii oculari spun ca TIR-ul a trecut peste sensul giratoriu din fața Hanului drumeților, iar la impactul cu autobuzul Transurbis s-a auzit un zgomot infernal. Autobuzul a fost târât prin gardul care separa parcarea de spălătoria auto aflată mai jos și a dărâmat cu zgomot pa-noul publicitar uriaș din zonă.
Cu încărcătură, TIR-ul avea o greutate de 45 de tone. Încărcătura, material destinat companiei Tenaris Silcotub, s-a răsturnat din cauza inerției, fiind proiectată peste autotu-rismele din incinta spălătoriei auto. Trei autoturisme au fost distruse complet, iar alte două au fost avariate grav.
Norocul a făcut ca nici o persoană să nu fie în calea dezastrului produs, ale cărui pagube materiale sunt uriașe, având în vedere că TIR-ul, autobuzul și mai multe autotu-risme, dar și construcțiile din zonă au fost spulberate la impact.
Șansa a făcut ca în urma accidentului șoferul de pe TIR și femeia care se afla în ca-bină să scape practic teferi. Au primit ingrijiri la fața locului de la echipajele Ambulanței și SMURD-ului. Au intervenit și pompierii pentru a asigura zona și a preîntâmpina o eventuală explozie de la combustibilul scurs din plin din rezervorul camionului.
La fața locului s-au adunat circa o sută de privitori, uimiți de ce s-a putut întâmpla. La puțin timp după producerea accidentului, la locul evenimentului a venit și primarul Zalăului, Radu Capîlnașiu, pentru a evalua situația și era vizibil afectat de cele văzute.
Șoferul și femeia care îl însoțea în cabina TIR-ului în momentul accidentului au fost transportați la Urgența Spitalului Județean pentru investigații medicale amănunțite. Chiar dacă erau pe picioarele lor după accident, se vedea că au avut de suferit în urma impactului. Poliția a constatat că șoferul nu consumase alcool.
Informații de ultimă oră de la Poliție spun că șoferul este Marius C., de 33 de ani, din municipiul Vulcan, județul Hunedoara. Cu el în cabină se afla soția lui, Ana C., de 28 de ani, care a rămas internată în stare gravă. stop_coloana

Primarul Căpîlnașiu anunță posibile măsuri radicale

Aflat la fața locului, primarul Radu Căpîlnașiu spunea că accidentul scoate în evidență că centura ocolitoare a Zalăului este mai mult decât prioritară. “A fost un mare noroc că nu au fost victime, doar Cel de Sus s-a îndurat”, spunea primarul. “Seria accidentelor grave petrecute la coborârea de pe Meseș ne obligă să luăm măsuri radicale, cum ar fi posibilitatea de a închide circulația pentru mașini grele pe Meseș și să o deviem din Românași pe la Creaca – Jibou – Zalău, pe drumul județean 108A și pe drumul național 1H”, a declarat primarul pentru Graiul Sălajului.
Cât despre pagubele produse ieri, Căpîlnașiu a spus că o evaluare se va face abia azi și că îi pare rău că a fost distrus în totalitate unul dintre autobuzele noi ale Transurbis.

Istoria accidentelor se repetă

Accidente grave cauzate la coborârea pe Meseș spre Zalău de mașini care au rămas fără frâne au mai fost două, ambele cu punctul final pe strada Unirii, în zona Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău.
Cel mai grav accident a fost cel din ultima zi a lui august 2002, când un autocamion cu remorcă transporta colaci de fier beton de la Câmpia Turzii, cu destinația Satu Mare. Coborând Meseșul, frânele autocamionului au cedat și autovehiculul s-a oprit în cladirea Muzeului Județean, intrând practic într-una din sălile muzeului, după ce a trecut prin doi pereți. Accidentul s-a soldat cu patru morți. În vârful Meseșului, doi tineri din Zalău i-au făcut semn șoferului de pe autocamion să oprească și să-i ia și pe ei până în oraș pentru a-și cumpăra o piesă la mașina care li se defectase. Coborând, s-a întâmplat nenorocirea, adică mașina a rămas fără frâne. Șoferul nu a mai putut să o stăpânească. În schimb claxona întruna coborând strada Gheorghe Doja spuneau martorii oculari. A luat-o pe strada Unirii, prin fața primăriei și prin fața Colegiului Național Silvania, a rupt gardul de beton și fier al muzeului, peretele de la tunelul de intrare la muzeu și încă un perete al sălii de la stradă a muzeului. A fost strivit un bârbat de 60 de ani care s-a lipit de gardul muzeului în speranța că va scăpa. Remorca mașini, încărcată și ea cu fier beton, s-a răsturnat. Atât trupul bătrânului de lângă gard, cât și trupurile celor doi tineri și al șoferului din cabină nu au putut fi scoase decât pe bucăți. S-au adus macarale gigantice de la Cluj, autoutilitare ale pompierilor, un buldozer imens și s-au improvizat suporți pentru sprijinirea pereților muzeului.
Un accident similar s-a petrecut exact în același loc în primăvare anului 1975, când un autocamion a strivit o femeie care trecea pe trotuar, iar o altă femeie și șoferul care se aflau în cabină au decedat la impactul cu gardul de fier al muzeului.

 

 

(vezi video alaturat)

(vezi si galerie foto)