614 salajeni au ajuns, in perioada 10-16 iulie, la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean de Urgenta Zalau.

Dintre acestia, unul a fost muscat de un sarpe, iar 14 au ajuns la spital cu muscaturi de capusa.

In Salaj nu exista serpi veninosi, insa exista specii de serpi, cum ar fi sarpele de alun, care sunt foarte agresivi, sar si musca.

In urma cu mai putin de o luna, o adolescenta de 15 ani din comuna Ileanda a fost muscata de sarpe in timp ce era la cules ciuperci, fiind nevoie de interventia elicopterului SMURD pentru a o transporta la Cluj. Fata a fost repede externata, starea sa fiind buna.

Referitor la intepaturile de capuse, acestea sunt frecvente mai ales in lunile mai-iulie, cand sunt inregistrate cele mai multe cazuri. Riscul este crescut in zonele impadurite si pe pajistile din preajma padurilor. Capusele pot fi aduse in casa sau gradina de caini sau pisici, care le iau cand alearga prin iarba.

Muscaturile produse de majoritatea capuselor nu prezinta pericol, insa unele pot fi purtatoare ale unor boli, printre care si boala Lyme sau encefalita de capuse. Nu toate capusele transmit boala Lyme, cunoscuta si sub numele de Borelioza. Boala, care afectează articulatiile, muschii, inima si sistemul nervos, este cauzata de bacteria Borrelia burgdorferi si este transmisa prin muscatura capuselor infectate.