In functie de cat de bine se descurca, un parlamentar salajean inghite cam trei miliarde
de lei vechi intr-un an. Cel mai bine s-a descurcat anul trecut deputatul PD-L Lucian Bode, al carui cabinet a cheltuit nu mai putin de 3,6 miliarde.
Aproximativ 10.000 de dolari in fiecare luna – cam atat pleaca din bugetul de stat pentru sustinerea unui parlamentar de Salaj. Din banii acestia deputatii sau senatorii trebuie sa-si plateasca angajatii de la cabinet, drumurile inspre si dinspre capitala, precum si chiria sau facturile telefonice.
Pentru majoritatea populatiei, anul trecut a fost un an de criza. Perioada in care fiecare a strans cureaua cum a putut si pe unde a putut, pentru ca in anumite cazuri disperate unii au strans-o de-a dreptul in jurul gatului (metaforic, fireste). Dar sa lasam deoparte povestile deprimante si sa trecem la unele mai fericite, mult mai fericite. Pentru ca au existat (si cu mandrie exista inca) si categorii privilegiate, care nu numai ca nu au fost nevoite sa se limiteze cu cheltuielile, dar nici macar n-au cheltuit din banii lor. Ci din banii contribuabililor, de la bugetul de stat.
Cuprinsi de curiozitate, si nu de manie proletara cum ar spune unii carcotasi, am intrat pe site-urile celor doua Camere ale Parlamentului Romaniei pentru a vedea cat au cheltuit cei sase alesi nationali ai salajenilor.
Din start trebuie facuta o mentiune – deputatii sunt mai comunicativi, mai harnici si mai transparenti decat colegii lor senatori. Daca la Camera Deputatilor sunt trecute cheltuielile pe intregul an (centralizate pe categorii si pentru fiecare deputat), la Senat putem vedea cheltuielile personale doar pana in luna octombrie, existand totusi documentele pentru intreg anul la intretinerea cabinetelor si plata angajatilor (secretara, consilieri, soferi etc.)
Incursiune prin cheltuielile unui parlamentar
Am ales aleatoriu lista de cheltuieli a senatorului Fekete Szabo Andras, pentru luna octombrie 2009. Mentionam ca senatorul UDMR a reusit sa gaseasca cea mai ieftina chirie in Bucuresti, platind de doua ori mai putin pentru cazare fata de colegii sai.
CHELTUIELI BIROU SENATORIAL
Materiale de intretinere – 4891 lei
Chirii, utilitati – 100 lei
Salarii personal – 5430 lei
CHELTUIELI SENATOR
Indemnizatie neta – 4967 lei ; Diurna in teritoriu – 1398 lei ; Diurna deplasare in Bucuresti – 1678 lei ; Cazare in Bucuresti – 3038 lei ; Transport in tara – 4465 lei ; Cheltuieli telefonie mobila – 101 lei.
Bode – cel mai scump deputat din 2009
Incepem asadar spicu-irea „notelor de plata” parlamentara cu deputatii alesi in cele patru colegii din Salaj. Democrat liberalul Lucian Bode – Colegiul Simleu -, ajuns din 2008 in Camera Deputatilor, a cheltuit anul trecut nu mai putin de 3,6 miliarde de lei vechi. Sa ne-ntelegem – din banii astia cam o treime s-au dus lunar pentru salariile angajatilor si pentru plata materialelor si a chiriei de la cabinetul/cabinetele parlamentare. In rest, Bode se bucura lunar de o indemnizatie de peste 57 de milioane de lei vechi si mai cheltuie vreo 30 de milioane pentru vizitele in colegiu si deplasarile catre si de la Bucuresti. O buna parte din banutii care i-au revenit lui Bode in 2009 au fost folositi pentru plata cazarii in Bucuresti, care a costat peste 1 miliard de lei vechi. Conform datelor postate pe site-ul Camerei, Bode a fost cel mai scump deputat al salajenilor pentru anul 2009.
Pe II in topul cheltuielilor s-a clasat liberalul Mirel Talos -Colegiul Zalau- (cu 3,3 miliarde), pe III pesedistul Iuliu Nosa -Colegiul Jibou – (3,05 miliarde), iar cel mai chibzuit in cheltuirea banului public s-a dovedit deputatul UDMR de Cehu Silvaniei, Seres Denes, care a luat mai putin de trei miliarde.
10.000 de dolari pentru senatori
Chiar daca reprezinta colegii mai mari si au mai multi votanti, senatorii nu sunt departe de deputati la „spart” banii publici. Daca luam ca etalon luna octombrie 2009, constatam ca social democratul Gheorghe Pop (Colegiul Zalau – Jibou) trebuie sa se descurce cu vreo 300 de milioane pe luna. La fel ca in cazul deputatilor, o buna parte din bani sunt destinati platii cazarii in capitala (in cazul lui Pop aproape 87 de milioane lunar), iar restul ajung la angajatii de la cabinet, sau sunt cheltuiti pentru materiale sau deplasari. Ambii senatori din Salaj – Pop si Fekete Andras (Colegiul Simleu – Cehu), au o indemnizatie lunara de aproape 50 de milioane de lei vechi, dar Fekete este mai „ieftin” pentru bugetul de stat deoarece cheltuie mai putin pentru cazarea in Bucuresti.
Departe de ochii contribuabilului
Nemultumiti ca afla „boborul suveran” cat cheltuieste fiecare din banii publici, senatorii ar vrea sa puna „batista pe tambal” si sa-si treaca la secret nota de plata. In sedinta de saptamana trecuta a conducerii Senatului, trei senatori de la PDL, UDMR si PSD au facut front comun pentru a pune la secret cheltuielile individuale. Decizia se va lua in cel mult doua saptamani, cand se va schimba si site-ul Senatului (era si cazul!!!), urmand a fi publicate doar cheltuielile comune ale senatorilor.
Un parlamentar salajean costa trei miliarde pe an
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...