Datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat) pentru anul 2021 indică o problemă alarmantă legată de risipa alimentară în Uniunea Europeană. În 2021, UE a generat un total de 58,4 milioane de tone de deșeuri alimentare, ceea ce reprezintă aproximativ 131 de kilograme de deșeuri alimentare pe locuitor.

“Datele indică clar că risipa alimentară rămâne o problemă gravă și în creștere în regiune! Deșeurile provin dintr-o varietate de sectoare economice. Gospodăriile reprezintă o parte semnificativă, generând 54% din totalul deșeurilor alimentare, aproximativ 70 kg pe locuitor. În același timp, lanțurile de aprovizionare cu alimente contribuie și ele într-o măsură semnificativă la risipa alimentară: 21% provine din fabricarea produselor alimentare și băuturilor (aproximativ 28 kg), 9% de la restaurante și servicii alimentare (aproximativ 12 kg), 9% din producția primară (aproximativ 11 kg) și 7% din sectorul de retail (aproximativ 9 kg). Reducerea risipei alimentare este crucială nu doar pentru Uniunea Europeană, ci și pentru întreaga planetă”, spune europarlamentarul liberal Daniel Buda.

Această problemă are un impact semnificativ asupra resurselor naturale, mediului înconjurător și sănătății umane. Reducerea risipei alimentare necesită eforturi coordonate la nivel guvernamental, industrial, dar și individual.

“Educația și conștientizarea publicului, crearea sistemelor de stocare și transport, și implicarea fermierilor, producătorilor, retail-ului și consumatorilor sunt toate elementele esențiale în această luptă pentru un viitor mai sustenabil și o hrănire responsabilă a planetei. Vă încurajez să vă informați în mod activ despre cele mai bune metode prin care puteți contribui zi de zi, la reducerea risipei alimentare”, adaugă europarlamentarul sălăjean.