Un simptom frecvent la majoritatea oamenilor este umflarea picioarelor, care nu trebuie să reprezinte îngrijorare, mai ales dacă ați mers pe jos o perioadă mai lungă de timp. Umflarea frecventă a gleznelor și picioarelor poate avea mai multe cauze. Printre cele mai comune motive, amintim edemele, sarcina, medicamentația. Cele mai multe afecțiuni produc un edem prezent atât pe picioare, cât și pe gleznă, și de obicei începe cu o extindere moale și pufoasă a pielii de pe picioare, care se răspândește rapid către glezne. Culoarea pielii este adesea normală sau palidă. Femeile sunt mai predispuse decât bărbații la umflarea picioarelor.
Edemul reprezintă umflarea cauzată de excesul de lichid prins în țesuturile corpului. Poate afecta orice parte a corpului, cel mai vizibil fiind la mâini, brațe, picioare și glezne. Printre semnele edemului amintim: umflarea țesutului direct sub piele; creșterea dimensiunii abdominale; piele întinsă sau strălucitoare; epidermă care păstrează gropițe, după ce a fost apăsată timp de câteva secunde. Afecțiunea dispare, de obicei, fără tratament medical, însă ajută și reducerea cantității de sare din alimentație.
Când aveți un accident, cădeți sau vă răniți, un picior umflat poate fi semn al unei fracturi sau a unei entorse. Piciorul și glezna se vor umfla, iar sângele va încerca să vindece zona afectată, irigând-o mai bine. Așa apar vânătăile pronunțate pe zona afectată. Consultați medicul de urgență, dacă doare foarte tare și nu puneți greutate pe picior atunci când pășiți.
Limfedemul este acea afecțiune în care unul sau mai mulți ganglioni limfatici sunt deteriorați sau îndepărtați, așa cum se întâmplă adesea în timpul tratamentului pentru cancer. Drept consecință, corpul elimină mai puțin fluid, și asta poate duce la umflarea brațelor și picioarelor. Comprimarea pneumatică poate fi un tratament pentru limfedem. Purtați un manșon peste zonele afectate, iar aerul este pompat în el pentru a pune presiune pe zona respectivă și pentru a ajuta la mișcarea fluidului. Masajele locale pot ajuta, de asemenea.
Alte boli care au ca și simptom umflarea picioarelor sunt: insuficiența cronică venoasă; insuficiența cardiacă, precum și afecțiunile rinichilor și ficatului.
Printre remediile clasice amintim: odihnă; gheață, comprimarea și ridicarea în sus a picioarelor. Aceste soluții se folosesc și pentru entorse sau oase rupte. Dacă vă odihniți și ridicați picioarele în sus, lichidul se va scurge în organism, și va putea fi eliminat mult mai ușor, prin urină. Gheața răcește vasele de sânge, limitând fluxul sanguin și ajutând la ameliorarea durerii. Șosetele speciale foarte strânse, numite și șosete de compresie, vă ajută să țineți lichidul departe de picioare.
Dacă te plimbi câteva zeci de minute, devine mai greu pentru lichid să se adune în orice loc, plus că mersul pe jos pune sângele în mișcare. Orice efort care vă mișcă genunchii și vă flexează gleznele vă poate ajuta. Unele medicamente utilizate în tratarea tensiunii arteriale ridicate ori a diabetului zaharat sau a inflamațiilor de orice fel pot face corpul să rețină apă. În schimb, diureticele pot ușura umflarea. Întotdeauna apelați la sfatul medicului, înainte de a vă modifica sau de a vă opri medicamentația.
Orgnismul scapă mai ușor de lichidul în exces dacă avem o alimentație bogată în magneziu. Alimentele bogate în acest mineral sunt: fulgii de ovăz; bananele; migdalele; broccoli și sfecla. Discutați cu medicul curant, înainte de a lua suplimente alimentare, deoarece acestea vă pot cauza probleme grave de sănătate, dacă aveți o boală de rinichi sau de inimă, ori dacă luați tratament pentru alte afecțiuni.